V Turecku nechal prezident Erdogan mimo jiné zadržet deset členů Státní rady, což je tamní obdoba Nejvyššího správního soudu Foto: Facebook

Turecko propustí 38 tisíc vězňů, aby mělo místo pro pučisty

Turecko propustí 38.000 vězňů odpykávajících si tresty za méně závažnou kriminalitu. Podle agentury AP tím chce podle všeho uvolnit místo pro účastníky a stoupence nezdařeného červencového převratu.

O propouštění informoval dnes na internetové sociální síti ministr spravedlnosti Bekir Bozdag, který zdůraznil, že „nejde o amnestii“ a že „se týká zločinů spáchaných před 1. červencem“. Na podmíněnou svobodu se ale nedostanou vrazi nebo osoby odsouzené z terorismu.

Obvinění z terorismu či jeho podpory používá turecká justice ale poměrně často například proti kritikům režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a proti menšinovým Kurdům.

Čtěte také: Turecká prokuratura požaduje 1900 let vězení pro Gülena

Turecko dnes v souvislosti s vyšetřováním červencového pokusu o puč také vydalo dva dekrety, na základě kterých se propouští více než 2000 policistů a stovky příslušníků armády a telekomunikačního úřadu BTK. Uvedla to agentura Reuters.

Po nezdařeném pokusu o převrat policie zadržela už více než 36.000 lidí; 17.000 z nich bylo zatčeno. V rámci čistek ve státní správě přišlo o práci přes 81.000 zaměstnanců včetně soudců, prokurátorů, policistů, úředníků či učitelů. Pět tisíc z nich dostalo výpověď, zbytek byl dočasně zbaven funkcí.

Během pokusu o převrat zemřelo na 240 lidí. Ankara za hlavní hybnou sílu událostí považuje duchovního Gülena, který žije v exilu v USA. Turci proto požádali Washington o jeho vydání. USA takový krok ale odmítají, dokud Ankara nepředloží důkazy o Gülenově zapojení do pokusu o puč.

 

(čtk)