Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu tvrdí, že sedmačtyřicetiletého Nguyena a osmapadesátiletého Elischera pojily "velmi blízké a nadstandardní vztahy" Ilustrační foto: archiv

Australské soudy mají získat pravomoc snáze preventivně uvěznit podezřelé z terorismu

Australský premiér Malcolm Turnbull oznámil řadu opatření, kterými chce přitvrdit boj proti terorismu. Islámský stát je podle něj nejnaléhavější hrozbou australské bezpečnosti. Zároveň ale varoval před vyvoláváním obecné nedůvěry k muslimům, informovala dnes agentura AP.

Vláda podle Turnbulla počítá s vytvořením nového trestného činu „obhajování genocidy“. Tato změna umožní policii zatknout dříve člověka, který radikalizuje ostatní.

Soudy mají napříště získat pravomoc snáze preventivně uvěznit osobu podezřelou, že by mohla v nejbližších dvou týdnech spáchat teroristický útok.

Vláda také chce, aby soudy směly na neurčito ponechat za mřížemi osoby odsouzené za teroristické zločiny, pokud i po odpykání trestu představují hrozbu. Toto opatření by se nyní mohlo vztahovat na téměř 50 lidí.

Podezřelí už od 14 let věku mají mít v budoucnu povinnost nosit zařízení na kontrolu pohybu či dodržovat zákaz vycházení. Tato opatření lze nyní aplikovat pouze na lidi starší 16 let.

Právní definice bojovníků extremistických organizací bude rozšířena, aby zahrnovala i ty, kteří tyto ozbrojence podporují. To umožní australským vojenským silám legálně útočit na větší množství nepřátelských islamistických cílů hlavně v Iráku a Sýrii.

Vláda chce parlamentu předložit zmíněné změny v nejbližších několika měsících.

Turnbull čelí tlaku poslanců, kteří požadují zastavení přistěhovalectví muslimů a oslabení antidiskriminačního zákona i zákazů týkajících se takzvaných nenávistných projevů.

Turnbull zároveň kritizoval, že v Austrálii vzrůstá krajně pravicový extremismus namířený obecně proti muslimům. „Nemůžeme být úspěšní, když vytvoříme dělicí linie, ať už podněcováním nedůvěry uvnitř muslimské komunity nebo vyvoláváním strachu z muslimů v širší společnosti,“ řekl premiér v parlamentu s tím, že rozdělování plodí další rozdělování, což vše činí násilí pravděpodobnějším.

(čtk)