Pavel Blažek přichází na jednání vyšetřovací komise pro vyšetřování reorganizace policie v červenci 2016 Foto: Eva Paseková

Komise k policii vyslechne i Pelikána a bývalého šéfa inspekce

Před sněmovní komisí ke sporné reorganizaci policie budou vypovídat noví svědci. Poznánku by měli dostat ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek. Dnes před komisí mluvili ministři vnitra a financí Milan Chovanec (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO), a taky prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Komise si nejspíš na základě dosavadních slyšení pozve i některé lidi, kteří již vypovídali. Patří k nim bývalý ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta, který kvůli jeho sloučení s protikorupčním útvarem do jedné centrály od policie odešel.

Babiš je k reorganizaci, jež vyvolala ostrý střed mezi jeho hnutím ANO a ČSSD, dál kritický. Chovanec, který změnu podepsal, zase pochválil zhruba měsíční činnost nové centrály. „Funguje a z mého pohledu funguje dobře. Je potřeba tomu dát ještě nějaký čas,“ řekl Chovanec. První vyhodnocení by mohlo přijít asi za tři měsíce. Ministr vnitra doufá, že komise se dobere pravdy.

„Pro mě se nic nezměnilo. Je to v rozporu s koaliční smlouvou, je to v rozporu s koncepcí policie na léta 2016 až 2020, která byla schválena Bezpečnostní radou státu a která byla projednávána ve vládě,“ řekl naopak Babiš, jenž si před komisí připadal jako na policii. „Otázky, které mi byly kladeny, a způsob kladení odpovídaly stávající atmosféře v rámci koalice,“ podotkl.

Předseda ANO opět popřel, že by měl nějaké bližší vztahy se Šlachtou, jenž nyní působí v celní správě. Správa je pod Babišovým ministerstvem.

Chovanec taky řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý má stále jeho důvěru; ztratil by ji, pokud by byl obviněn. Tuhého jméno se v minulosti objevilo v souvislosti s podezřením, podle něhož z telefonu, který dříve používali blízcí policejního prezidenta, unikaly informace z vyšetřování některých případů.

Mynářovo slyšení označil Blažek za okrajové, trvalo zatím rekordně krátkou dobu, jen asi čtvrthodinu. „Byl jsem dotazován na jména, která jsem v životě neslyšel, neviděl,“ řekl Mynář.

Důvodem kancléřova pozvání mohla být bezpečnostní prověrka, kterou se pokusil neúspěšně získat. V policejních odposleších v souvislosti s olomouckým případem Vidkun je údajně mimo jiné zachycen podnikatel Ivan Kyselý, když mluví o tom, že je třeba řešit bezpečnostní prověrku „pro Vráťu“. Kancléř uvedl, že se k tomu může těžko vyjadřovat. „Tyhle otázky nepadly. To je otázka asi na pana Kyselého, ne na mě,“ dodal.

Další zasedání komise je naplánováno na čtvrteční odpoledne. Měl by pokračovat výslech bývalého detektiva zaniklého protimafiánského útvaru Jiřího Komárka.

(čtk)