Exministryně Helena Válková (ANO) Foto: MSp

Bývalá ministryně spravedlnosti Válková může být senátorkou, advokát Holásek neuspěl

Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se může stát senátorkou v Praze 11. Společně se zastupitelem Prahy 11 Ladislavem Kosem (HPP 11) postupuje do druhého kola. Válková získala 19,23 procenta a Kos 16,67 procenta hlasů. Naopak advokát Jan Holásek na Berounsku skončil až třetí. Druhé kolo se uskuteční za týden.

V prvním kole jako nestraník za Stranu soukromníků ČR kandidoval bývalý pražský primátor Jan Koukal (za SsČR), který už byl senátorem v letech 1996 až 1998, tedy bezprostředně po založení horní komory Parlamentu. Na Jižním Městě kandidovala také zakládající členka ODS a bývalá starostka Marta Šorfová nebo amerikanista a současný radní Jakub Lepš (TOP 09).

V Praze 11 podle údajů www.volby.cz volilo 29,56 procenta lidí. Před šesti lety byla volební účast v prvním kole 44,94 procenta. Pešák tehdy získal ve druhém kole 56,70 procenta hlasů a porazil Ladislava Kárského (ČSSD).

Advokát Jan Holásek žije ve městě Dobřichovice v okrese Praha-západ Foto: Facebook
Advokát Jan Holásek žije ve městě Dobřichovice v okrese Praha-západ Foto: Facebook

Kandidáty na senátory na Berounsku překvapilo, že nepostoupil Jan Holásek, který kandidoval za koalici KDU-ČSL, Strany zelených a Nestraníků. Ve druhém kole se utkají současný senátor Jiří Oberfalzer (ODS) a Bohumil Stibal (ANO). „Výsledky jsou překvapivé, protože se všeobecně očekávalo, že do druhého kola postoupí pan Holásek. Jeho masivní kampaň nakonec vynesla ´jen´ těsné třetí místo,“ komentoval výsledky Oberfalzer.

I druhý z postupujících kandidátů, Stibal čekal jiného soupeře do druhého kola. „Výsledek mě překvapil, protože jsem nepočítal, že pan Oberfalzer postoupí do druhého kole,“ řekl Stibal. Předpokládal, že postoupí Holásek, nebo Jiří Peřina z ČSSD.

Podle Oberfalzera je další zajímavostí, i když už ne překvapivou, že lékař Tomáš Trč skončil na čtvrtém místě, ačkoli nedělal prakticky žádnou kampaň. „Potvrzuje to, že titul doktora medicíny je poloviční vstupenkou do ´klubu vítězů´,“ uvedl Oberfalzer. Podle něj bylo překvapivé i umístění Peřiny, kterému zřejmě ubíral kandidát hnutí ANO.

Ve volbách na Praze 6 pak zcela propadl právník Aleš Hušák, když získal pouhých 271 hlasů.

(čtk, epa)