Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal Foto: archiv

Prezident Zeman odmítl jmenovat ředitele VS generálmajorem. Podle Válkové je to moudré rozhodnutí

Prezident Miloš Zeman odmítl podle důvěryhodných zdrojů České justice jmenovat generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala do hodnosti generálmajora. Nepovýší ani jeho náměstek Simon Michailidis. Zeman jmenování Dohnala zablokoval krátce poté, co ho ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) otevřeně kritizoval za jeho vyjádření s dalšími ústavními činiteli k návštěvě tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) je neudělení hodnosti Dohnalovi moudré, oceněními by se nemělo plýtvat.

Generální ředitel Vězeňské služby, toho času brigádní generál Petr Dohnal, měl povýšit do pozice generálmajora tak, jak je tomu v případě například policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Byl by tak prvním dvouhvězdičkovým generálem VS. Dohnal začínal po revoluci jako strážný a do vysoké funkce se vypracoval postupně.
Nyní jeho povýšení zarazil prezident poté, co ho již schválila vláda. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček informace České justice nepopřel, nechtěl je ale komentovat. „Jména nových generálů budou oznámena veřejně 28.10 ve 13:45 na Pražském Hradě. Do té doby nebudeme poskytovat žádné komentáře,“ uvedl pouze.

„Velice si vážím rozhodnutí pana ministra Pelikána a vlády ČR navrhnout mě do vyšší generálské hodnosti. Zároveň však plně respektuji právo pana prezidenta návrh nepřijmout či odložit a nepřísluší mi to jakkoliv komentovat,“ reagoval Dohnal.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama
Tibetský duchovní vůdce dalajlama

Podle informací České justice prezident jmenování zablokoval z důvodu vyjádření ministra spravedlnosti Pelikána k návštěvě dalajlamy, i když oficiálně důvody uvedeny nebyly. Původně totiž měl Zeman se jmenováním Dohnala a Michailidise souhlasit, poté ale otočil.
Pelikán se kriticky postavil k prohlášení nejvyšších ústavních činitelů, kteří se distancovali od schůzky tibetského duchovního vůdce s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) a uvítal setkání některých senátorů a poslanců s dalajlamou. „Myslím si, že po včerejších (úterních) ostudných výrocích nám to bylo mimořádně zapotřebí. Jsem rád, že se celá naše země nepřidala k politice bezpáteřního ponižování před čínskou mocností,“ řekl v úvodu senátního semináře k rodinněprávnímu soudnictví ministr. Předtím prohlásil, že ústavní činitelé ČR vystavili „ostudě a ponížení“.

Dalším důvodem by mohly být i zásadní výhrady, které k Dohnalově práci měla exministryne Helena Valková (ANO). Ta ředitele VS v roce 2014 odvolala, na základě rozhodnutí soudu se ale do funkce vrátil zpět. Podle Válkové je prezidentovo rozhodnutí moudré. „Vzal zřejmě v úvahu všechny souvislosti. Osobně mě velmi překvapila změna postoje ministra spravedlnosti vůči osobě pana Dohnala, kdy po jeho návratu do funkce byl značně skeptičtější a za rok navrhl jeho povýšení, aniž by generální ředitel prokázal kromě loajality vůči ministrovi jakékoliv jiné mimořádné výsledky, které by si zasloužily takové vysoké ocenění. Generálskými hodnostmi tohoto typu bychom určitě plýtvat neměli,“ řekla Válková České justici s tím, že rozhodnutí prezidenta vítá.

Ministrův návrh se týkal tradičního povyšování důstojníků prezidentem, které se koná u příležitosti státního svátku připomínajícího vznik Československa.

Eva Paseková