Ministr Pelikán s generálním ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem Foto: MSp

Vláda posvětila Pelikánův návrh na povýšení Dohnala a jeho náměstka Michailidise

Blíží se 28. říjen, státní svátek založení Československa, a ministr spravedlnosti Robert Pelikán se po ministrovi vnitra a obrany připojil s návrhy na jmenování nových generálů. Vládě předložil ke schválení povýšení dvou příslušníků Vězeňské služby ČR (VS) do hodnosti generálmajora a brigádního generála. Ta dnes návrh posvětila.

Generální ředitel VS ČR, toho času brigádní generál Petr Dohnal, má povýšit do pozice generálmajora tak, jak je tomu v případě například policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Pokud jmenování schválí ještě prezident republiky, bude nově v čele VS stát historicky první „dvouhvězdičkový“ generál.

Životopisy Petra Dohnala a Simona Michailidise si můžete prohlédnout zde.

Vrchní státní rada brigádní generál Petr Dohnal svoji profesní kariéru ve Vězeňské službě ČR zahájil před 25 lety. Prošel řadou výkonných i manažerských funkcí. Od roku 2012 je ustanoven na funkci generálního ředitele Vězeňské služby ČR. Pod jeho vedením se realizovala řada úkolů, které vedly ke zpracování Koncepce vězeňství do roku 2025. Ta byla následně schválena vládou. „Výraznou měrou se zasadil o změnu vnější diferenciace Vězeňské služby ČR, což ve svém důsledku znamená redukci typů věznic a rozšíření pravomocí a současně odpovědnosti při umisťování vězňů do jednotlivých věznic. Tento princip zajistí českému vězeňství větší flexibilitu při práci s odsouzenými,“ uvedl Pelikánův resort v materiálech pro jednání kabinetu.

Kdo také bude povýšen? Čtěte zde.

Druhý návrh se týká náměstka generálního ředitele Dohnala pro oblast vzdělávání a odborné zacházení plukovníka Simona Michailidise, který by povýšil do hodnosti brigádního generála. „Navrhovaní služební funkcionáři zastávají nejvyšší řídící funkce v rámci Vězeňské služby České republiky. Při výkonu funkce prokazují vysokou profesionální připravenost a všestranné praktické zkušenosti. Vězeňská služba České republiky pod jejich vedením dosahuje velmi dobrých výsledků. Dobré výsledky dosahují i na úseku mezinárodní spolupráce s partnerskými zahraničními bezpečnostními sbory“, stojí v materiálu pro vládu, který má Česká justice k dispozici.

V této souvislosti je zajímavé, že k takovému kroku ministr Pelikán přistupuje, neboť je veřejně známé, že on sám je odpůrcem generálských epolet ve VS a preferuje spíše směr civilního řízení služby. Historicky prvním generálem Vězeňské služby ČR v historii samostatné ČR se stal Luděk Kula.

(epa)