Prezident Miloš Zeman při oslavách státního svátku Foto: hrad.cz

Zeman povýší na generála bývalého policejního šéfa Tomáška a další plukovníky

V den oslav 98. výročí vzniku samostatného státu povýší prezident Miloš Zeman do hodnosti generála čtyři plukovníky. Generálem se například stane bývalý policejní prezident Oldřich Tomášek, který při nedávné krizi kvůli reorganizaci policie podpořil současného šéfa policistů Tomáše Tuhého.

Tomášek stav v policii, zejména v ÚOOZ, ÚOKFK nebo v GIBS tvrdě kritizoval a postavil se za její vedení, které oznámilo zásadní změny. „V posledních dnech si připadám po 40 letech služby u Policie ČR jako nezkušený začínající elév,“ uvedl Tomášek. Povýšen bude i jeho kolega, Tuhého náměstek Martin Vondrášek.

Podle ustanovení § 8 odst. 3 zákona č. 361/ 2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, může prezident republiky jmenovat ředitele bezpečnostního sboru, jeho náměstka nebo vedoucího organizační části bezpečnostního sboru na návrh vlády do hodnosti brigádní generál, generálmajor nebo generálporučík.

Kdo se stane generálem 28. října?

1. plukovník Slavomír Bell, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky,
2. plukovník František Mencl, ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje,
3. plukovník Martin Vondrášek, první náměstek policejního prezidenta,
4. plukovník OldřichTomášek, ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje

Podle návrhu pro vládu, který má Česká justice k dispozici, navrhovaní služební funkcionáři zastávají nejvyšší řídící funkce v rámci příslušného bezpečnostního sboru. Při výkonu funkce prokazují vysokou profesionální připravenost a všestranné praktické zkušenosti. Organizační součásti pod jejich vedením dosahují velmi dobrých výsledků s kladným dopadem hodnocení příslušného bezpečnostního sboru veřejností. Dobré výsledky dosahují i na úseku mezinárodní spolupráce s partnerskými zahraničními bezpečnostními sbory.

Prezident povyšuje vojáky, policisty a hasiče do generálských hodností dvakrát ročně, a to 8. května u příležitosti Dne vítězství a 28. října na Den vzniku samostatného Československa.

(epa)