Prezident při oslavách vzniku republiky Foto: Pražský Hrad

Zeman povýšil 11 generálů, z vedení vězeňské služby nikoho

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval tři nové generálmajory a osm brigádních generálů. Při příležitosti dnešního státního svátku vyhověl 11 ze 13 nominací, které schválila vláda. Jak Česká justice jako první informovala, generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal a jeho náměstek pro vzdělávání Simon Michailidis mezi povýšenými nebyli. Hrad ani Zeman dosud nezdůvodnili, proč těmto nominacím nevyhověli.

Hrad ani Zeman dosud nezdůvodnili, proč těmto nominacím nevyhověli. „Žádný komentář nebudeme poskytovat,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Čtěte více: Prezident Zeman odmítl jmenovat ředitele VS generálmajorem. Podle Válkové je to moudré rozhodnutí

Zemanovo rozhodnutí je spojováno s tím, že nominující ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a dalších ústavních činitelů v souvislosti s návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Pelikán před týdnem uvítal setkání některých českých zákonodárců s dalajlamou s tím, že je rád, že se celá země „nepřidala k politice bezpáteřního ponižování před čínskou mocností“.

Prezident v proslovu k povýšeným uvedl, že si prostudoval jejich životopisy a ocenil, že začínali ne-li přímo od píky, tak alespoň na nižších pozicích. Platit by to mohlo i pro Dohnala, který začínal jako strážný v pankrácké věznici.

„Existuje termín výsadkář, což je jedinec, který je dosazen do organizace svrchu a snaží se ji změnit, což se mu zpravidla nedaří. Blahopřeji vám, že nejste výsadkáři,“ řekl také Zeman.

Generálmajorem se stal šéf vojenské kanceláře Pražského hradu Jan Kaše. Stejné hodnosti dosáhli i velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Novými brigádními generály jsou zástupce ředitele sekce rozvoje a plánování schopností ministerstva obrany Jaromír Alan, velitel Velitelství výcviku – Vojenské akademie Josef Kopecký, zástupce ředitele ministerské sekce rozvoje a plánování schopností Ladislav Košner a šéf Ředitelství speciálních sil Karel Řehka.

Povýšeni na brigádního generála byli také první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a bývalý policejní prezident, nyní ředitel karlovarské krajské policie Oldřich Tomášek. Stejnou hodnost mají také náměstek generálního ředitele hasičského sboru Slavomír Bell a ředitel královéhradeckých hasičů František Mencl.

 

(čtk, epa)