Francouzská ambasáda v POlsku krátce po útocích Foto: Wikipedia

Devět vrahů z Paříže přišlo do EU jako uprchlíci. Byli vyškoleni, jak požádat o azyl

Všech devět vrahů a atentátníků z Paříže přišlo na území Evropské unie pod legendou uprchlíků. Podle německé Spolkové zpravodajské služby nadále pokračuje maskování teroristů islámského státu za uprchlíky, kteří žádají v EU o azyl. Islámský stát je školí, jak odpovídat v azylovém řízení a uspět se žádostí o azyl. Chystali se vraždit i v Holandsku.

Uvedl to v neděli Welt am Sonntag, informaci převzaly deník Die Welt nebo Spiegel. Podle deníku německá Spolková zpravodajská (BND) služba znovu varuje před teroristy schovanými mezi uprchlíky. Jeden rok po vraždění ve Francii vyšetřovatelé zjistili, že jedna teroristická buňka měla udeřit také v Holandsku.

Jeden rok po atentátech v Paříži, kde bylo zavražděno 130 lidí, je výrobce bomb stále na útěku, uvádí Die Welt. Podle WeltN24 muž, jehož DNA byla objevena v různých úkrytech teroristů a na materiálu k výrobě bomb, rovněž přišel do EU v říjnu Balkánskou stezkou jako uprchlík a přes Rakousko se dostal do Německa.
Výrobce bomby spolu s dalšími dvěma muži  měl vyzvednout v hotelu v Ulmu terorista Saleh Abdeslam. K dnešnímu dni tato dosud neznámá osoba zmizela z Evropy, uvedl deník Die Welt, podle kterého se vyšetřovatelé domnívají, že je zpátky v Sýrii.

Terorista, který se odpálil u pařížského stadionu a který do Paříže dorazil z Řecka Foto: FP
Terorista, který se odpálil u pařížského stadionu a který do Paříže dorazil z Řecka Foto: FP

Nyní je jasné, že všech devět pařížských atentátníků přišlo do Evropy v přestrojení za uprchlíky, uvádí Die Welt. Nedávné varování Federální zpravodajské služby Německa tak zůstává v platnosti, protože infiltrace teroristů mezi žadatele o azyl pokračuje.
Podle Die Welt teroristické milice cíleně připravují své bojovníky a učí je schopnosti schovat se mezi žadatele o azyl a být nenápadný. „Například jsou školeni, jak se mají chovat a jak vést rozhovor s policií a jak požádat o azyl jako uprchlík,“ uvádí Die Welt. Podle Die Welt Spolková zpravodajská služba na žádost médií odmítla vydávat další komentáře.

Welt am Sonntag dále na základě informací z vyšetřovacích spisů zjistil, že vrazi a atentátníci chtěli 13. listopadu 2015 udeřit také v Holandsku. Plán byl nalezen v notebooku, který používali atentátníci z Bruselu el-Bakraoui a Naim Laachraoui. V jednom souboru bylo nalezeno organizační schéma, které odhalilo jednotlivé vraždící týmy.

Kromě „francouzské skupiny“ , která přepadla a vyvraždila klub Bataclan, „írácké skupiny“, která zasáhla před fotbalovým stadionem  Stade de France, tam byly týmy „skupina metro“ a „skupina letiště“. Vyšetřovatelé se domnívají, že skupina metro, měla před rokem provést útok v pařížském metru. Skupina „letiště“ měla loni 13. listopadu útočit na holandském mezinárodním letišti Schiphol v Amsterodamu.

Vyšetřovatelé k tomu dospěli na základě skutečnosti, že dva podezřelí z terorismu, kteří se momentálně nacházejí v Belgii ve vazbě, u sebe měli jednosměrné jízdenky na autobus do Amsterodamu. Pod falešnými identitami se ubytovali v hotelu u letiště Schipol. Proč nezaútočili, není podle deníku jasné.

(ire)