Teplický soudce Čapek Reprofoto ČT

Soudce Čapek se kárně neprovinil, podle NSS má právo na kritiku nadřízených či poměrů v justici

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes zprostil obvinění teplického soudce Miroslava Čapka. Kárná žaloba mu vytýkala například tón dopisu, který adresoval někdejšímu předsedovi okresního soudu Romanu Dobešovi. Stěžoval si v něm na kolegu a poukazoval na údajně nerovný přístup vedení k domnělým pochybením jednotlivých soudců.

Kárný senát zdůraznil, že soudci mají v rámci svobody projevu právo i na kritiku nadřízených či poměrů v justici. Čapek nepřekročil meze přiměřenosti, byť zvolil formu, kterou by podle předsedy kárného senátu Jakuba Camrdy „většina z nás, kteří také oblékáme soudcovský talár, nejspíš nevolila“.

Druhá část kárné žaloby se odvíjela od Čapkova někdejšího předsednictví v rozkladové komisi Českého statistického úřadu. Nadřízený funkci považoval za neslučitelnou s prací soudce. Čapek tedy na místo v komisi rezignoval, ale podle kárné žaloby podané současným šéfem teplického soudu Janem Tichým to udělal naprosto nevhodným způsobem. Naznačoval tehdy, že čelí nátlaku. „Žádný nátlak nebyl,“ řekl dnes Tichý.

Kárný senát rozhodl, že funkce soudce a člena či předsedy rozkladové komise jsou skutečně neslučitelné. V krátkodobém Čapkově působení ani v okolnostech rezignace ale nespatřoval kárné provinění. Komunikace, která provázela jeho rezignaci, taktéž spadá do rámce svobody projevu.

Čapka dnes jako advokát hájil Stanislav Balík, bývalý ústavní soudce. Dopis kritizující kolegu, který inicioval obnovu řízení v jedné z Čapkových kauz, označil Balík za čistě faktografický, navíc interní, určený pouze předsedovi soudu. Těžko tak prý mohl ovlivnit důvěryhodnost justice navenek. Právní názory na možnost působit v rozkladové komisi se podle Balíka různily, každopádně však prý nejde o nic opovrženíhodného. „Neuzavřel pracovní smlouvu manažera ve veřejném domě,“ řekl Balík.

Camrda výsledek kárného řízení označil za remízu, podobně to vnímá Balík, který ocenil širší přesah rozhodnutí. „Kárný senát připustil v široké míře právo svobody projevu i ve vztahu ke kritice uvnitř justice, což je nepochybně nutné, aby v justici byla sebereflexe,“ řekl Balík.

Čapek už loni před kárným senátem stál, odešel tehdy s desetiprocentním snížením platu na čtvrt roku. Důvodem bylo to, že v první den komunálních voleb rozeslal e-mailem na tři desítky adres – včetně novinářských – fiktivní přepisy údajných rozhovorů teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS), které sám dostal z jiného zdroje. Soudce tak podle kárného senátu napomohl šíření difamačního, tedy nactiutrhačného materiálu. Čapek podal ústavní stížnost, zatím o ní není rozhodnuto.

Pětapadesátiletý Čapek je zkušený trestní soudce. V 90. letech byl také poslancem za KSČM a Levý Blok, poté se vrátil do taláru.

(čtk)