Kriminalita je spojená hlavně s výherními automaty Foto: casinomontecarlo.com

Soudy čeká povinnost dodávat informace do rejstříku osob se zákazem hazardu

Soudy a žalobci budou muset od ledna posílat ministerstvu financí informace do Rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách. Rozhodnutí o uložení předběžného opatření zákazu nebo omezení hazardu či uložení ochranného léčení budou muset soudy v okamžiku vykonatelnosti tohoto rozhodnutí zaslat ministerstvu neprodleně. Hlásit tak budou podle navrhované vyhlášky ministerstva spravedlnosti i jakékoli další změny, včetně zániku zákazu nebo omezení.

S rejstříkem fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách počítá nový zákon o hazardních hrách z dílny ministerstva financí. Lidé, kteří budou v rejstříku zapsáni, budou mít v hernách, kasinech nebo sázkových kancelářích smůlu.
Stačí, aby zájemce o hazardní hru pobíral dávky v hmotné nouzi, byl v úpadku, měl předběžným opatřením zakázaný hazard nebo byl gamblerem na povinném léčení.

Provozovatel například herny tak od nového roku bude muset u každého hráče ověřit vedle zletilosti i to, jestli v rejstříku nefiguruje. Jinak mu nesmí dovolit hrát ani si zřídit uživatelské konto. Do rejstříku mu dá on-line přístup coby zřizovatel evidence ministerstvo financí. Ačkoli rejstřík obsahuje kromě identifikačních údajů i data zapsání či důvody zapsání do rejstříku, provozovatel herny ovšem neuvidí vše, pouze to, zda dotyčný zájemce o hru na seznamu figuruje. Bez tohoto ověření nebude možné registraci provést.

Seberegulační prvek

Zároveň se do rejstříku může nechat zapsat kdokoli i dobrovolně. Cílem je dobrovolná prevence ze strany samotných gamblerů, kteří například abstinují nebo se hodlají ze své závislosti vyléčit. „Vzhledem k tomu, že možnost registrace v rejstříku osob vyloučených z účasti na hazardních hrách je v našem prostředí nová, preferuje zadavatel nejprve dobrovolný přístup k vyloučení z hraní z hazardních her. Pouze pokud by v budoucnu došlo k výrazné společenské poptávce v této oblasti, pak by bylo na místě zvažovat legislativní ukotvení takového omezení,“ uvádí důvodová zpráva zákona. Nechat se z rejstříku vymazat bude v případě dobrovolného zapsání možné až po uplynutí jednoho roku od zápisu.

V případě, že dojde k některému z důvodů pro zápis do rejstříku, o kterém rozhoduje soud, musí o tom správce rejstříku okamžitě informovat a zaslat ministerstvu financí jeho opis. Jedná se konkrétně o uložení předběžného opatření týkající se zákazu či omezení hazardu. „To platí obdobně pro rozhodnutí, kterým se takové rozhodnutí mění nebo ruší,“ dodává nová vyhláška ministerstva spravedlnosti.

Ohlašování změn

Jména zapsaných, kteří se do rejstříku nenechali zavést dobrovolně, ale spadají do něj na základě zákonných důvodů, z něj tak zmizí ve chvíli, kdy důvody pominou. Pokud je důvodem zapsání uložení předběžného opatření o zákazu her či sázek nebo uložení ochranného léčení na hazardních hrách a soud toto opatření zruší, musí rovněž i o tom příslušný soud neprodleně informovat ministerstvo financí.

Vládní návrh zákona o hazardních hrách schválila sněmovna letos v dubnu. Prezident normu, která zavádí nová pravidla regulace, ale i zdanění hazardu a mění tak stávající pravidla z roku 1990, podepsal v červnu. Zákon bude nově dovolovat například legální podnikání zahraničním on-line sázkovým společnostem, které tak budou platit daně v Česku, blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem a také zavede kontroly celníků přímo v hernách.

Ministerstvo financí má podle schválené úpravy evidovat seznam nepovolených internetových her, přičemž poskytovatelé připojení k internetu budou povinni přístupy k těmto stránkám blokovat. Právě rejstřík osob se zákazem hazardu má podle zákona přinést omezení hazardu přímo pro hráče. Nejedná se ovšem o rejstřík gamblerů.

Vendula Stadlerová