Exhejtman David Rath Foto: Jana Novotná

Vrchní soud požádal o prodloužení lhůty na vyhotovení usnesení o zrušení rozsudku v kauze Rath

Na písemné usnesení o zrušení rozsudku Vrchního soudu v Praze v kauze exhejtmana Davida Ratha, manželů Kottových nebo spolupracující obviněné Ivany Salačové, si účastníci řízení počkají o tři týdny déle. Předseda senátu soudce Pavel Zelenka podle zjištění České justice vyžádal více času na jeho vyhotovení. „Ano, mohu to potvrdit, soudce požádal o prodloužení lhůty do 10. prosince,“ sdělil mluvčí VS Jan Fořt. Pražský vrchní soud v neveřejném jednání před měsícem zrušil rozsudek Krajského soudu v Praze.

Sám soudce Zelenka Českou justici upozornil, že rozhodnutí osobně nevyhotovuje, ale jako předseda senátu Vrchního soudu v Praze žádost podal za soudkyni – zpravodajku, která je členkou jeho senátu a rozhodnutí vypracovává. Soudkyně Kateřina Korečková byla členkou Zelenkova senátu a současně takzvanou referentkou případu.

Usnesení přitom mělo být vyhotoveno do 20. listopadu. Obhájce manželů Kottových Tomáš Sokol ještě v pátek potvrdil, že dokument dosud neobdržel. Podle informací České justice jsou okolo zrušení rozsudku soudce Zelenky v právnické obci velké spekulace. Už před dvěma týdny nám důvěryhodné zdroje sdělily informace, že podstatou jeho uvažování je protiprávní, nezákonný proces, kdy – jak nakonec konstatoval Ústavní soud – není možné, aby si statni zastupce vybiral sveho soudce.

Obavy ovšem zaznívají ohledně toho, zda soudce Zelenka není pod tlakem státních zástupců a spolupracujících novinářů, což je v poslední době nešvar, jež samotní soudci kritizují.

Podle mluvčího VS Fořta bude týden po vyhotovení odůvodnění rozhodnutí odesláno na Krajský soud v Praze.

Krajský soud uznal loni v červenci Ratha vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení a propadnutí 20 milionů korun z Rathova majetku. V souvislosti s manipulováním zakázek v regionu údajně Rath převzal 16 milionů korun.

V korupční kauze je 11 obžalovaných. Nejvyšší trest dostal bývalý hejtman, o rok nižší tresty odnětí svobody udělil krajský soud Kottovým. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností a spolupracující obviněná Ivana Salačová. Rath vnímá proces jako politický, soud podle něj rozhodl v rozporu s důkazy.
Eva Paseková