Bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Foto: Eva Paseková

Prezidentka Soudcovské unie: Pelikánova kritika kárných senátů NSS přispívá k nedůvěře a destabilizaci

Předsedkyně Soudcovské unie a bývalá členka kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) Daniela Zemanová nesouhlasí s kritikou ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) ohledně závěrů kárných senátů pro exekutory. „Pokud by ministerstvo mělo výhrady proti kárnému řízení ve věcech soudních exekutorů, podepřené znalostí tohoto řízení a odbornou analýzou informací (kterými disponuje), mělo by je sdělit v prvé řadě předsedovi Nejvyššího správního soudu a jednat o nich. Zatím takto nečiní a k rozhodnutí kárných senátů se vyjadřuje pouze nahodile, což nemůže přispět k ničemu jinému, než vzájemné nedůvěře a destabilizaci,“ uvádí ve svém vyjádření pro Českou justici.

Ministerstvo spravedlnosti chce ještě zvýšit počet kontrol exekutorů. Při sněmovních interpelacích to minulý týden uvedl šéf resortu Robert Pelikán (ANO). Ministr zároveň kritizoval podle něho malé postihy, které za prohřešky ukládají kárné senáty NSS.„Nezaznamenala jsem žádnou komplexní kritiku činnosti kárných senátů ze strany MSp, pouze výrok ministra spravedlnosti, podle něhož kárné senáty ukládají příliš mírné sankce v řízeních, ve kterých MSp figuruje jako navrhovatel,“ reagovala prezidentka Soudcovské unie Zemanová.

Výrok podle ní nebyl doplněn žádným seriózním příkladem řízení, kdy byla kárným senátem vydána nepřiměřená sankce. Nelze s ním tedy nijak polemizovat a brát ho jako podklad k diskusi. Jak dále Zemanová uvádí, je to tedy možno považovat za běžný postesk účastníka soudního řízení, který nebyl zcela úspěšný.

NSS převzal kárná řízení s exekutory v roce 2009. Do té doby jejich prohřešky řešila Exekutorská komora. Kárný senát NSS v prvních letech své činnosti ukládal exekutorům spíše pokuty v řádu desetitisíců korun, postupně se ale horní hranice zvyšovala. V roce 2013 vyměřil dvoumilionovou sankci, a přiblížil se tak zákonnému stropu, který činí 2,5 milionu korun. V roce 2015 dokonce kárný senát kvůli sérii nedostatků odvolal z funkcí exekutory z Hradce Králové a Ostravy.

Loni se sankce ukládané kárným senátem pohybovaly od písemného napomenutí exekutora k pokutě 50.000 korun, dvakrát to bylo 10.000 korun, jednou 5000 korun. „My navrhujeme poměrně výrazné sankce v řádu desítek či stovek tisíc korun pokuty, někdy i zbavení úřadu. A proti tomu výsledkem je napomenutí nebo výsledkem je pokuta v řádu tisíců korun, přibližně taková, jako když někdo špatně zaparkuje. Mně se to nelíbí, mě to rozčiluje,“ řekl Pelikán v debatě o interpelaci, kterou podal nezařazený poslanec Karel Fiedler (Řád národa).

Dušan Šrámek