Účastníci konference Foto: VŠE

Konference VŠE: Jak omezit rizika dopočítání daně kvůli špatně nastaveným převodním cenám?

Jak omezit rizika dopočítání daně kvůli špatně nastaveným převodním cenám. To bylo téma konference, kterou pro podnikatele i studenty uspořádala Vysoká škola ekonomická (VŠE) ve spolupráci s poradenskou firmou Grant Thornton. Největší ekonomické vysoké učení v Česku považuje téma za nanejvýš naléhavé i proto, že v minulém roce činila bilance doměřených daní na transferpricingu zhruba jednu miliardu korun.

Na úvod konference pozdravil téměř sto padesát účastníků děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE Ladislav Mejzlík. Poznamenal, že pro studenty i aktivní podnikatele a lidi z praxe jsou takováto setkání velmi důležitá a přínosná a že VŠE je bude i nadále podporovat.

Vedoucí katedry finančního účetnictví a auditingu David Procházka pak k samotnému tématu poznamenal: „Pro nadnárodní společnosti jsou převodní ceny aktuálně velkým tématem. Vzhledem k významu podniků se zahraničními vlastníky pro ekonomiky středoevropského regionu je dobrá informovanost v této záležitosti klíčová,“ vysvětlil. Problematika převodních (transferových) cen spočívá v tom, že mnoho firem se zahraničním vlastníkem uměle snižuje při daňových optimalizacích svůj zisk, a tím i daňovou povinnost.  Skutečný zisk je pak převáděn v rámci nadnárodní sítě do zemí s nižší mírou zdanění.

Účastníci konference měli možnost vyslechnout i názor a postřehy zástupců Finanční správy, kteří se kontrolou firem zabývají. Marcela Kitlerová z Finančního úřadu pro Liberecký kraj představila nejčastější chyby a nedostatky, se kterými se při kontrolách pracovníci úřadu setkávají, jako je nedostatečně zdokumentovaná cenová politika, chybějící zdůvodnění přelévání zisku v rámci skupin a podobně.

Zazněly praktické rady, konkrétní případy i principy rozhodování kauz u NSS

Došlo i na praktické zkušenosti firem, které představily Gabriela Hoppe a Hana Brothánková z pořádající společnosti IB Grant Thornton Consulting. „Rozhodně je dobré být na kontrolu připraven. Často se jedná o dlouhodobé, hloubkové prověřování, které může chod firmy velmi poznamenat. Jednatelé českých poboček firem se zahraničním vlastníkem se v případě špatného nastavení převodních cen mimo jiné vystavují i hrozbě vysokého penále a určitě by měli vědět, že v těchto případech jsou to oni, na koho dopadá majetková a trestní odpovědnost,“ poznamenala Gabriela Hoppe.

Na konferenci představila své zkušenosti i zástupkyně Nejvyššího správního soudu (NSS) Barbara Pořízková, a to včetně nejčastějších typů sporů a závěrů, které plynou z rozhodnutí NSS pro další praxi.

(epa)