Soudní znalci čelí kritice kvůli posudkům v mediálně známých kauzách Ilustrační foto

Návrh na zpřísnění práce soudních znalců poslanci jen rozjednali, opozice chce zákon přepracovat

Sněmovna dnes nedokončila úvodní kolo debaty o zpřísnění podmínek pro činnost soudních znalců. Opoziční ODS chce, aby poslanci vrátili normu vládě k přepracování. Návrh zákona mimo jiné předpokládá, že uchazeči o místa soudních znalců by museli skládat vstupní odbornou zkouškou. Znalecké posudky by navíc bylo možné přezkoumávat.

Posudky jsou podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) bolavou patou justice. Soudy je dostávají často protichůdné, což protahuje řízení. „Je nezbytné vrátit kulatému razítku se státním znakem váhu,“ řekl.

Někteří poslanci z ústavně-právního výboru už ale vznesli proti konkrétním ustanovením návrhu zákona výtky. Například Martin Plíšek (TOP 09) a Marek Benda (ODS) také zapochybovali o tom, zda se do podzimních voleb podaří normu schválit. Vyčetli Pelikánovi, že ji předložil pozdě.

Čtěte také: Znalec je dnes téměř neodvolatelný, shodli se zástupci justice

Benda pokládá celkovou koncepci návrhu za spornou. „Problémy jsou nevyřešitelné,“ řekl s poukazem na stanovisko čtyř největších auditorských společností. Bude proto chtít, aby Sněmovna normu vládě vrátila.

Jmenování nových znalců by už podle předlohy nezáviselo na vůli předsedů krajských soudů. Každému zájemci by vznikl právní nárok na jmenování, pokud složí vstupní zkoušku před odbornou komisí. Jednotlivým oborům by zákon určil podmínky ohledně vzdělání a praxe. Předpokládá také zpětné hodnocení práce znalce prověřením nejméně tří náhodně vybraných posudků každých pět let.

Předloha pojednává i o odpovědnosti znalců za škodu a ukládá jim povinné pojištění. Stanoví, že nesmějí bezdůvodně odmítat zpracování posudků pro stát. Zároveň jim zvyšuje odměny ze současných 100 až 350 korun za hodinu práce na 300 až 550 korun.

Znalecké ústavy by zákon zachoval, do budoucna by to ale měly být pouze vysoké školy, veřejné výzkumné instituce a podobná odborná pracoviště. Ostatní znalci by mohli pracovat buď samostatně, nebo se sdružovat do nově zavedených znaleckých kanceláří. Nyní činnost znalců upravuje zákon, který byl přijat před 50 lety.

Přerušením debaty o nové normě schůze Sněmovny pro tento týden skončila. Poslanci se opět sejdou přespříští úterý, příští týden budou zasedat výbory.

(epa, čtk)