Předseda NSS Josef Baxa Foto: archiv

Omezení soudního přezkumu rozhodnutí o pobytu cizinců by podle Baxy bylo protiústavní

Nejen Rada vlády pro lidská práva nesouhlasí s některými změnami cizineckého zákona, které ve sněmovně navrhl poslanec Václav Klučka (ČSSD). „Taková cesta by byla silně protiústavní a v rozporu s unijním právem,“ uvedl ve čtvrtek v ČT předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Baxa doufá, že Klučka si protiústavnost svého návrhu uvědomuje podobně jako ministerstvo vnitra, které mu podle slov šéfa NSS poskytlo servis a pozměňovací návrh napsalo. Baxa zdůraznil, je v této oblasti je nutné dodržovat mezinárodní závazky a unijní právo.

Klučka podal rozsáhlý pozměňovací návrh, který pravidla pro pobyt cizinců zpřísňuje. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) má novela podpořit migraci, která bude přínosná pro českou ekonomiku a neohrozí bezpečnost země. Klučkův návrh kritizoval vládní výbor pro práva cizinců, který je součástí vládní lidskoprávní rady. Ve svém podnětu uvedl deset výhrad.

Podle výboru i rady představuje zásah do práv cizinců to, že by o nevydání, zrušení či neprodloužení povolení k jejich dlouhodobému či trvalému pobytu už neměl rozhodovat správní soud.

Podle poslaneckého návrhu by se měl omezit i soudní přezkum v případě, kdyby člověk ze zahraničí přišel v Česku o svobodu. Pokud by zadržování bylo nezákonné, cizinec by nemohl žádat u soudu odškodnění. Návrh počítá i se zastavením řízení o žalobách a kasačních stížnostech.

Cizinec by mohl také přijít o povolení k pobytu, pokud by úřadům předložil padělané či neplatné doklady, nebo po pravomocném odsouzení za úmyslný trestný čin. Vládní rada a její výbor poukazují na to, že zrušit pobyt by tak bylo možné ne kvůli závažnému činu, ale i kvůli jakémukoliv přečinu. Podle nich je to v rozporu s právem EU, chybí ohled na přiměřenost činu a trestu.

Podle Rady poslancův návrh omezuje i právo cizinců na sloučení rodiny s českým příbuzným či s příbuzným z EU. Lidé ze zemí mimo unii by nemohli žádat o povolení k pobytu pro sebe jako člena rodiny, pokud by se do Česka dostali a pobývali v něm bez platných dokladů a víz. V podnětu se píše, že opomenutí formalit veřejný pořádek a bezpečnost neohrožuje.

(epa, čtk)