Prezident Unie státní zástupců Jan Lata. Reprofoto: ČT

Šéfem Unie státních zástupců se stal Lata. Odmítá snahy politiků o omezování práce žalobců

Novým prezidentem Unie státních zástupců se stal Jan Lata z Nejvyššího státního zastupitelství. Po svém zvolení zkritizoval snahy některých politiků o omezení pravomocí veřejných žalobců. Informoval o tom člen výkonného výboru unie Ondřej Šťastný. Lata ve funkci po třech letech nahradil Zdeňka Matulu, který působí na pražském vrchním státním zastupitelství.

Stavovské sdružení státních zástupců a právních čekatelů si nové vedení pro roky 2017 až 2020 vybralo na volebním shromáždění v Benešově. Lata se stal v pořadí šestým prezidentem, k jeho předchůdcům patří mimo jiné i šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová.

Jan Lata z Unie státních zástupců: Jsem pro omezení obhajoby

„Mým zásadním úkolem je vysvětlovat veřejnosti roli státního zástupce a jeho klíčový význam pro řádné fungování trestního procesu. Je třeba důrazně odmítnout aktuální snahy některých politiků o omezení pravomocí veřejných žalobců, protože by měly neblahý vliv na vyšetřování trestné činnosti a dopadení jejích pachatelů,“ uvedl Lata. Ve stejném duchu vyznívá i usnesení, které unie přijala k závěrům sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie.

Prvním viceprezidentem Unie státních zástupců delegáti zvolili Petra Hořína z liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Druhou viceprezidentkou se stala Dita Havlínová z pražského městského státního zastupitelství.

(čtk)