Premiér v demisi Andrej Babiš Foto: Facebook

Novinář Přibil a ministr Babiš se zřejmě dopustili trestné činnosti. Státní zástupci a policie mají povinnost konat

Oba aktéři nahraných schůzek novinář Marek Přibil a místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO11) se zřejmě dopustili trestné činnosti. Orgány činné v trestním řízení musí zahájit prověřování z úřední povinnosti. Lze předpokládat, že budou policií brzy pozváni k podání vysvětlení – pokud ovšem státní zastupitelství, které ovládá Babišovo ANO11, nezamete jejich činnost pod koberec.

Zneklidňující už dávno není samotný fakt, že kdosi tajně nahrával rozhovor novináře Přibila s místopředsedou vlády Babišem. Taková praxe je v České republice dlouhodobě tolerovaná a některými skupinami obyvatel naopak považovaná za žádoucí. Především proti této praxi ale nic neučinili ti, kteří mohli: politici, policie a státní zastupitelství.

Závažný a velmi varovný je ovšem obsah nahrávek. V minulosti vždy pro prověřování trestné činnosti a dokonce pro obvinění z trestné činnosti stačilo, že na nějaké nahrávce dva lidé hovoří o třetím. Mluvčí jsou obvykle kmotři nebo zločinci, kteří se spolu radí – na koho se obrátí, komu zavolají, jaký bude jejich postup. V případech politiků jsou obsahem nahrávek pomluvy, drby a intimní záležitosti a vyjádření.

V tom jsou zveřejněné nahrávky Přibila a Babiše č. 2 a č. 3 rozdílné. Novinář Přibil předkládá ministrovi Babišovi informace a radí se s ním, kdy tyto informace použít. Z kontextu obsahu rozhovoru lze jasně vyvodit, že na nahrávce č. 2 informuje Přibil Babiše o zjištěné trestné činnosti. Jde o pasáž o materiálech, které má Přibil na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Kromě drbů – kdo koupil barák a že se Chovanem v Plzni schází s podnikatelem Romanem Jurečkem, což dělal už Jiří Pospíšil z ODS a není to trestné, ovšem zazní, že Přibil rozpracoval na Chovancově ministerstvu  „ty evropské dotace“.

Bylo by v kontextu rozhovoru, kdy Babiš hodlá informace zřejmě použít k ovlivňování voleb a k likvidaci politické opozice, nelogické, kdyby  novinář Babiše informoval o tom, že na ministerstvu vnitra se nakládá s dotacemi v souladu se zákonem. Opak je tedy pravdou. V takovém případě ale měli oba aktéři rozhovoru jasnou povinnost. Buď měl Přibil informaci bez odkladu zveřejnit a orgány činné v trestním řízení pak konat z úřední povinnosti nebo měl Babiš dát podnět orgánům činným v trestním řízení (trestní oznámení).

Místopředseda vlády ale naopak v době pořízení nahrávek v prosinci 2016 o této a další summě informací říká, že se s tím má ještě počkat – nejlépe na socanský sjezd a ještě lépe na parlamentní volby 2017. Oba se tím zřejmě dopouští trestného činu nepřekažení trestné činnosti. Neohlášením trestné činnosti  je nejen umožněno pachatelům v ní pokračovat, ale rovněž po sobě zamést stopy.  Ostatně v §367 trestního zákona – Nepřekažení trestného činu je vyjmenován mezi činy dotační podvod a za jeho nepřekažení si může pachatel, který se hodnověrným způsobem dozvěděl, že někdo tento čin páchá, „jíst sednout“ až na tři roky.

Totéž se týká poslední nahrávky č. 3, kde Přibil Babišovi přináší části nebo celý spis případu Bereta, který získal podle svých slov od současných a bývalých policistů. Oznamovací povinnost, že byl spáchán trestný čin stále ještě nebyla zrušena, o to závažnější je situace, že zde jde o trestnou činnost policistů, která je zjevně dlouhodobá, soustavná a pokračující.

Velkou otázkou zůstává, jak hodlali Přibil s Babišem s informacemi ve skutečnosti naložit. Novinář spolu s politikem, kteří se dohodnou takto závažné informace nezveřejnit ani nepodat trestní oznámení, se vystavují vážnému podezření, že informace byly ve skutečnosti sbírány a měly být cíleně použity k trestnému činu vydírání.

U informace, jejímž mluvčím je na nahrávce Babiš, totiž, že Šlachta mu vzkázal, že chce být policejním prezidentem, by pak měli zpozornět státní zástupci  Co jiného, než toto, je dosazování na posty, ovlivňování obsazování funkcí, korupce či dokonce sabotáž jako z případu Nagyová a spol?  Pokud Andrej Babiš není lhář, tak se mu podle jeho vlastních slov dostalo vzkazu jako ministrovi financí, pod něhož nespadá rezort policie, aby Šlachtovi zajistil vysokou policejní funkci, na kterou Šlachta ani nikdo jiný nemá nárok.

Babiš přispěchal s oznámením, že nahrávky jsou sestříhané provokace. To může zjistit jen policie, která spolu se státním zastupitelstvím má tuto povinnost z moci úřední. Věc je tak vážná, že nekonat je v tomto případu vyloučené.

Irena Válová