Ministr financí Ivan Pilný zprávu podle svých slov předloží do týdne. Foto: ANO

Pilný: Hlavní kritéria pro kontrolu korunových dluhopisů jsou vysoké úroky a velký objem financí

Finanční správa má metodický pokyn pro kontrolu subjektů, které vydaly a nakoupily korunové dluhopisy. Metodika obsahuje padesát kritérií, podle kterých budou daňové subjekty kontrolovány, přičemž dvě hlavní kritéria jsou příliš vysoké úroky a velký finanční objem obchodu s dluhopisy. Uvedl to v nedělní debatě České televize ministr financí Ivan Pilný (ANO11). Podle Miroslava Kalouska (TOP09) by však stačilo prokázat, že nešlo o účetní operaci a dluhopisy byly skutečně obratem zaplaceny ze zdaněných peněz.

Podle ministra financí Ivana Pilného bude splněno usnesení poslanecké sněmovny, které ministrovi ukládá, aby do 31. května předložil analýzu korunových dluhopisů rozpočtovému výboru sněmovny. „Ten úkol je logický. Subjektů, které vydaly dluhopisy je však 1 500 a je velmi obtížné dokázat někomu, že tento nástroj použil v rozporu se zákonem,“ uvedl Pilný s tím, že nechápe, proč tato daňová úleva neexistovala jen u státních dluhopisů. „Bude velmi obtížné prokazovat, zda to subjekt potřeboval na investici,“ řekl ministr financí.

Na námitku, že finanční správa umí zkontrolovat každou špatně započtenou částku u živnostníka a zde se vymlouvá na nemožnost kontroly, Pilný vysvětlil, v čem spočívá složitost věci: „Když udělám byznys, tak na padesáti stránkách zdůvodním investici podle nějakých odborných kriterií, což je opravdu rozdíl proti pouhému škrtání nákladů,“ řekl

Kalousek: Stačilo by veřejné prohlášení

Podle dalšího účastníka debaty bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09) jde však o jednoduchý test, kdy by stačilo, aby ministr vystoupil a řekl: „Ujišťuji veřejnost, že to nebyla pouhá účetní operace, ale že v okamžiku, kdy si emitenti kupovali dluhopisy, tak je také ze svých zdaněných peněz zaplatili.“

Podle Kalouska se už v roce 2012 řeklo, že se identifikuje riziko zneužití práva, které začínalo být dostatečně zřejmé, když v roce 2014 přišly první výplaty úroků, avšak stát nic neučinil. „Finanční správa je nestranná, avšak nikoli nezávislá, je pod politickou kontrolou a buď jedná padni komu padni nebo tak, aby se Babáčkovi nic nestalo,“ řekl Miroslav Kalousek, který nazval Andreje Babiše šizuňkem. Na to se ministr Ivan Pilný ohradil: „Nic nebylo dokázáno,“ řekl s tím, že problém s dluhopisy byl zjevný už v roce 2010 a dokonce 2003, kdy „jste dal Martinu Janečkovi dvacet tisíc odměnu,“ vmetl Miroslavu Kalouskovi Pilný.

Finanční správa chybovala u KH

Jak dále ministr Pilný uvedl, generální ředitel finanční správy Martin Janeček má za úkol do tří měsíců shromáždit data k problému zajišťovacích příkazů a zvážit návrh úpravy metodiky nebo legislativy Přestože podle Pilného jich není dramatický nárůst při počtu 503 tisíc plátců DPH, i u ojedinělých případů mohl být subjekt neprávem poškozen. Navíc může jít o špičku ledovce, protože lidé se finanční správy bojí.

Už nyní je podle Pilného známo, že u kontrolních hlášení došlo k administrativním pochybení. „Jako bývalý podnikatel tu situaci beru vážně, protože je to likvidační i kdyby se to týkalo jen několika subjektů,“ řekl Ivan Pilný, který předloží analýzu KH i počtů vydaných zajišťovacích příkazů rovněž rozpočtovému výboru sněmovny.

Jak v pořadu dále zaznělo, v roce 2015 bylo vydáno celkem 1605 zajišťovacích příkazů na objem 3,6 miliardy korun, v roce 2016 to bylo 1561 příkazů na 3,3 mld korun a do 30. dubna 2017 byly vydány příkazy na 161 subjektů ve výši 833 milionů korun. Počet příkazů není roven počtu daňových subjektů, na jeden subjekt – firmu – je obvykle vydáno několik desítek zajišťovacích příkazů vysvětlil Ivan Pilný.

(ire)