Soudci se vyjádřili k věcnému záměru zákona o hromadných žalobách Ilustrační foto: archiv

Předseda KS v Hradci Králové: Žádný z čekatelů není při navrhování na jmenování soudcem účelově upozaďován

Přípravná služba, která zahrnuje především právní praxi na okresním a krajském soudu. Tzv. „čekatelský model“ při výběru nových kandidátů na soudce upřednostňuje ve svém obvodě předseda královéhradeckého krajského soudu Jan Čipera.

Jaký model výběru soudců Váš soud praktikuje?
Kandidáti na funkci soudce jsou od 1. 3. 2013, kdy došlo ke změně na pozici předsedy Krajského soudu v Hradci Králové, navrhováni z řad justičních čekatelů a z řad asistentů, kteří nastoupili k soudům před 1. 3. 2013 (v té době byl v celém obvodu krajského soudu jen 1 justiční čekatel pozn. red.) a vzhledem k okolnostem mohli mít legitimní očekávání, že v případě splnění podmínek pro jmenování soudcem budou navrženi ke jmenování.

Krajský soud v Hradci Králové vede JUDr. Jan Čipera Foto: KS

Jak přesně proces výběru budoucích soudců probíhá?
V obvodu Krajského soudu v Hradci Králové jsou výběrová řízení na funkce justičních čekatelů vyhlašována nepravidelně, resp. v závislosti na aktuálním počtu justičních čekatelů v přípravné službě a vyhodnocení budoucí potřeby soudců u jednotlivých soudů. Vycházíme z nápadů nových věcí v posledních letech, resp. z pravděpodobného trendu vývoje nápadu u jednotlivých soudů, z něhož na základě známých orientačních ukazatelů propočtu potřeby soudců odvozujeme pravděpodobný plánovaný počet soudců u jednotlivých soudů a ten pak konfrontujeme s výsledky pravidelného každoročního personálního šetření, jež nám ukazuje, kdy lze u kterého soudu v jakém rozsahu počítat s úbytkem soudců, zpravidla na základě oznámeného záměru soudce rezignovat na funkci soudce.
V souladu se zákonem o soudech a soudcích a vyhláškou o výběru, přijímání a odborné přípravě justičních a právních čekatelů a o odborné justiční zkoušce a odborné závěrečné zkoušce právních čekatelů probíhá příprava justičních čekatelů na funkci soudce podle předem stanoveného plánu přípravné služby, který zahrnuje především právní praxi na okresním a krajském soudu. Součástí přípravné služby jsou pravidelná školení, náslechy, exkurze atp.

Jak dlouho poté trvá, než se z čekatele stane soudce?
Doba mezi přijetím do přípravné služby a navržením do funkce soudce je pak různá. Závisí na dosažení zákonem stanoveného věku, na tom, zda ev. Ministerstvo spravedlnosti započte předcházející právní praxi do doby přípravné služby justičního čekatele, kdy justiční čekatel úspěšně složí justiční zkoušku, kdy se uvolní místo soudce na konkrétním soudu atd. Žádný z čekatelů není při navrhování na jmenování soudcem účelově upozaďován.

Je třeba výběr soudců upravit zákonem a co by taková změna měla obsahovat
Výběr soudců z řad justičních čekatelů je právními předpisy výslovně předvídaný, transparentní a osvědčený. V prostředí justice se ale vede již několik let diskuze o možnostech zlepšení systému. Dílčím a nikoli zanedbatelným výsledkem byl návrh novely zákona o soudech a soudcích z roku 2011, který se však neprosadil. Kolegium předsedů krajských soudů jej připomíná a poslední porada s panem ministrem ukázala, že Ministerstvo spravedlnosti pracuje na vlastním návrhu nové právní úpravy, který do značné míry koresponduje s výše zmíněným návrhem.

Jak často posíláte své soudce na stáž k vyšším soudům?
Vyšší soudy se na Krajský soud v Hradci Králové obracejí ve věci dočasného přidělení, popřípadě přeložení soudce relativně často. Načasování „stáže“ je předmětem jednání, neboť krajský soud není na všech svých úsecích optimálně obsazen, pročež spolu se stáží je třeba realizovat různá nezbytná organizační opatření, a to s úvážením opatření, která pravděpodobně bude třeba přijmout v souvislosti s návratem soudce po ukončení „stáže“ u vyššího soudu.

(epa)