Riziko trestní odpovědnosti mohou nemocnicím snížit propracované vnitřní předpisy i školení personálu

Peněžitá pokuta, uveřejnění rozsudku nebo zákaz činnosti – i tak mohou vypadat důsledky trestní odpovědnosti právnických osob, která platí od loňského prosince. Důvodem přitom může být nozokomiální infekce, pád nebo vnitřní nařízení nemocnice, které ve výsledku zkrátilo pacienta na jeho právech. Jsou to ovšem právě vnitřní nařízení, jejich provázanost a koherentnost, na něž by se mělo vedení nemocnice zaměřit při předcházení problémům. O problematice hovořila na konferenci Kvalita – bezpečnost – efektivita pořádané společností Hartmann-Rico minulý týden v Čestlicích Jolana Těšinová, přednostka Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. LF UK v Praze.

 

 

„Byla jsem nedávno oslovena nejvyšším státním zastupitelstvím v souvislosti s novou trestní odpovědností nemocnic, abych jim pomohla se ve spleti a složitosti fungování našich zařízení zorientovat, respektive abych jim pomohla odpovědět na otázku, co vlastně definuje právně bezpečné zdravotnické zařízení a jaká jsou kritéria, co bezpečí přináší,“ uvádí Jolana Těšinová s tím, že u nás bohužel dnes akreditace ještě neznamená bezpečnost.

Podívejme se tedy na to, za co nyní nově mohou být nemocnice právně odpovědné.

Podle zákona se nemohou dopustit vraždy – to je možné jen u fyzických osob, už ale mohou ublížit na zdraví. Podle zákona 418/2011 o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim se ale od minulého prosince mohou dopustit zhruba dvou stovek dalších trestných činů (místo dřívějších osmi desítek). „Jako právnická osoba se nemocnice může dopustit i trestného činu neposkytnutí pomoci, pokud odmítne pacienta, a může se dopustit usmrcení. Změnila se filozofie zákona a pod odpovědnost se zařadily i trestné činy proti životu a zdraví. Je úplná bomba v historii medicínského práva v České republice, aby trestně odpovídala nemocnice, subjekt, právnická osoba,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit