Peněžité tresty, náklady za přidělené advokáty nebo třeba soudní poplatky vymáhají v současnosti soudy Foto: archiv

Bezplatnou pomoc na cestě za alimenty využilo už 15 tisíc rodičů

Tisíc rodičů měsíčně. Tolika samoživitelům bezplatně pomáhá projekt VašeVýživné.cz s vymáháním alimentů. Po roce a půl činnosti spravuje dluh šplhající k jedné a půl miliardě korun.

„Od roku 2010 jsem se soudila s bývalým manželem o výživné, až celková částka vyšplhala na 150 000 Kč,“ vypráví paní Andrea.  „Pravidelně jsem mnohokrát ročně chodila k soudu, psala jsem stížnosti, žádosti, manžel dokonce byl odsouzen za neplacení výživného a přesto se nic nedělo,“ dodává maminka dnes již 19letého syna.

Svůj příběh paní Andrea popisuje na webové stránce projektu VašeVýživné.cz, který zdarma pomáhá rodičům s vymáhání výživného. A pomohl i paní Andree: „Dnes už mám dlužnou částku zaplacenou a výživné je synovi měsíčně vypláceno.“

Program pro asistovanou pomoc v otázkách alimentů VašeVýživné.cz odstartoval na začátku roku 2016, původně jako jednoletý, pak byl ale prodloužen i na rok 2017. Provozuje ho nezisková organizace Asociace neúplných rodin a zaštítilo ho hlavní město Praha i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Záměr realizátora projektu je v souladu s obecným postojem ministerstva v oblasti pomoci neúplným rodinám s vymáháním dluženého výživného,“ napsal České justici vedoucí tiskového oddělení rezortu Petr Sulek.

Někdy stačí dlužníka jen upozornit

S neplacením alimentů se podle Asociace neúplných rodin v Česku potýká až 200 tisíc dětí. Není proto divu, že je zájem o projekt VašeVýživné.cz poměrně velký. „Obrací se na nás kolem tisícovky rodičů měsíčně. Od zahájení programu to je to tedy přes 15 000 rodičů,“ uvádí pro Českou justici mediální zástupce Asociace František Brož.

Z celkového počtu případů, které asociace řeší, je na vymáhání vhodná však jen necelá třetina. Zbytek je možné řešit buď mediací anebo pouhým vyjasněním možností. „I konzultace s oprávněným nebo formální upozornění povinného často vede k tomu, že dojde k nápravě situace,“ dodává Brož. Aktuální výše dluhu na výživném spravovaná v rámci programu dosahuje přes 1,4 miliardy korun.

Bezplatná pomoc za peníze firem i Prahy

Služby při asistovaném vymáhání výživného – včetně služeb advokáta a exekutora -, poskytuje Asociace samoživitelům zcela zdarma. Od rodiče žádajícího o pomoc chce jen podepsanou plnou moc, smlouvu pro advokáta a rozsudek na výživné. „Získáte vždy celou vymoženou částku, která vám náleží a všechny náklady musí zaplatit dlužník,“ slibuje samoživitelům projektový web. Výsledek vymáhání alimentů by se měl dostavit po třech měsících.

Chod Asociace i samotného projektu je pak závislý na finanční podpoře třetích stran, přičemž stát na projekt VašeVýživné.cz nepřispívá. „Záštita ministerstva práce a sociálních věcí není spojena s žádnou finanční podporou,“ uvedl Sulek.

U zrodu projektu stál podnikatel Petr Sýkora. Na provozní náklady požádala Asociace o granty například Nadaci Agrofert či nadaci ČEZ. „Hlavní město Praha poskytlo grantovou pomoc ve výši 700 tisíc korun. Ostatně z celkového počtu rodičů, kteří se na nás obrátili, jich bylo z Prahy přes 1700,“ doplnil Brož.

Jména advokátů zapojených do projektu ale Asociace zveřejnit nechce, kvůli špatným zkušenostem. „Tito advokáti a advokátní kanceláře se pak stávali oběťmi napadání
ze strany osob, jejichž bývalým partnerům asociace pomáhala, případně těm, kteří s naší pomocí nesouhlasí – většinou kvůli tomu, že sami patří mezi neplatiče alimentů,“ vysvětlil Brož.

Neplatíš, neřídíš

Neplatiči alimentů v Česku dluží dohromady 13 miliard korun. Ministryně práce Marksová proto chtěla prosadit, aby nezodpovědné rodiče zastoupil stát s takzvaným zálohovaným výživným. Její návrh už ale vládní trojkoalice ČSSD, ANO a lidovců do voleb neprosadí.

Poslaneckou sněmovnou naopak možná ještě projede návrh, aby mohli exekutoři zabavit řidičský průkaz i rodičům, kteří neplatí výživné svým studujícím dětem do 26 let. Nyní to mohou udělat jen u dlužníků, jejichž děti jsou ještě nezletilé. Návrh poslanců v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) doporučil v polovině června ke schválení sněmovní ústavně právní výbor.

Lucie Nekvasilová