Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan Foto: Mediafax

Od žalobců údaje ze spisů neunikají, tvrdí Ištvan

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan se domnívá, že je potřeba přijmout soubor opatření, aby se zamezilo únikům informací ze spisů. Státní zastupitelství podle něj nejsou slabým článkem systému. Řekl to dnes novinářům po výpovědi před sněmovní komisí, která se zabývá úniky informací z vyšetřovacích spisů policie.

Poslance podle Ištvana zajímalo, jak státní zastupitelství vnímá úniky, jak jsou vyšetřovány, kolik takových úniků Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřuje nebo zda se podařilo zjistit zdroje těchto úniků. Informoval je také o tom, jak státní zastupitelství nakládá s osobními údaji a že existuje několik kontrolních mechanismů. „Informace, které v minulosti zazněly, že státní zastupitelství má být slabým článkem, je zjevný nesmysl,“ řekl Ištvan.

Kromě potřeby kontrolních opatření by podle Ištvana měla vzniknout také analýza, která se týká zveřejňování různých informací ze spisů v médiích a práv či povinností novinářů. „Je třeba řešit nejen odkud informace uniká, kdo ji zprostředkovává nepovolaným osobám, ale je třeba se i podívat, za jakých okolností mohou být zveřejňovány v médiích,“ uvedl Ištvan. Dodal, že úniky mohou ohrozit třeba právo obviněných na spravedlivý proces.

Před poslanci mluvil také o blíže neuvedeném technickém opatření, které v jednom případě státní zástupci použili a podle Ištvana zjistili, že informace unikly od advokáta. Otázky, které od poslanců dostal, prý Ištvana nepřekvapily.

(čtk)