Bývalá poslankyně a ministryně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová Foto: TOP 09

Analýza kauzy CASA: Proč může být exministryně Parkanová zproštěna obžaloby?

Je tomu více než pět let, co policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání tehdejší ministryně obrany a poslankyně Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání. Nejvýraznějším posunem v celém případu bylo zatím to, že loni vrátila soudkyně Monika Binderová případ státnímu zástupci s tím, že se v obžalobě opírá o ryzí domněnky. Binderová byla už dříve kárně trestaná za průtahy a podle informací České justice chce provést výslech až sta svědků.

Dvaašedesátiletá soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Binderová byla za průtahy kárným senátem Nejvyššího správního soudu odsouzena v roce 2013. Svou nečinností, nekoncentrovaností řízení, nereagováním na nedostavení se účastníků trestního řízení a nedůsledností, včetně porušování ustanovení § 2 odst. 4, § 181 odst. 3 tr. řádu způsobila průtahy v šesti věcech, uvedl tehdy NSS. Binderová dostala trest snížení platu o 15 procent na šest měsíců.

Soud s Parkanovou zatím příliš hladce neběží. Poslední stání v celém případu mělo proběhnout 15. srpna tohoto roku. Nestalo se tak. „Hlavní líčení bylo odročeno k žádosti obhájce paní obžalované (zdravotní důvody na jeho straně, doložené lékařskou zprávou),“ napsala České justici mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová. Z databáze Infosoud pak vyplývá, že další termín pro hlavní líčení je až 17. října tohoto roku. Pokud by soudkyně vyslechla každé čtvrtletí 4 svědky, pak nestihne případ dokončit než uplyne maximální doba, do které může soudit, tedy do dovršení 70ti let věku.

Velice pravděpodobné také je, že bude třeba nařídit zcela nový znalecký posudek na cenu letounů CASA, protože právě na něm stojí celá obžaloba.
Soudkyně už dříve nesouhlasila se způsobem stanovení údajné škody, kterou kriminalisté vyčíslili na 819 milionů korun. Celá žaloba proti Parkanové stojí na jediném cenovém posudku v Česku dnes již neexistující znalecké firmy American Appraisal. Ten tvrdí, že letouny CASA měly být o 658 milionů korun levnější.

Znalec ale porovnával ceny ze zdrojů, jako je Wikipedie, aniž znal vybavení pořizovaných letounů. Navíc Poláci koupili 12 letounů CASA za jednotkovou cenu vyšší, než kolik byl nákup pro Armádu ČR, což znalecký posudek od American Appraisal přímo vyvrací. K tomu má posudek American Appraisal formální vadu, protože ho nezpracoval znalec v oboru letectví. Žádný jiný cenový posudek Policií ČR zadán nebyl. „Cenu jsme posuzovali velmi důkladně a policie to ani nerozporuje,“ zdůraznila už dříve Parkanová.

Všechny indicie tak zatím naznačují, že celý případ může skončit fiaskem orgánů činných v trestním řízení. Parkanová je již v důchodu a netají se tím, že celá kauza velice zasáhla nejen ji, ale i její rodinu. „Útoky a výhrůžky přicházely na ulici i po telefonu. ‚Budeš viset. Půjdeš sedět,‘ křičeli na mě. Následoval pocit trvalého zhanobení a potřeba samoty. Jsme čtyřgenerační rodina od dvacetiměsíční vnučky k devadesátileté mamince. Kromě batolete jsou poznamenáni všichni,“ svěřila se serveru Echo24.cz bývalá ministryně.

O své nevině je dlouhodobě přesvědčená nejen Parkanová, ale i její spolustraníci. „O tom, že se paní doktorka Parkanová ničeho nedopustila jsme tři roky přesvědčení úplně všichni a z obžaloby to myslím dokonce vyplývá. Ale ponechme to na nezávislé soudy. Jen bych řekl, že díky zcela nekompetentní činnosti orgánů činných v trestním řízení zde byl zničen jeden úctyhodný lidský život a politická kariéra,“ řekl České justici před rokem předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pochyby o obžalobě naznačil i soud. Soudkyně Binderová, která se dříve snažila z případu vyloučit pro svou údajnou podjatost, obžalobě v roce 2016 vytýkala dva zásadní nedostatky. Vyšetřovatelé podle ní nedokázali přesvědčivě objasnit motivaci Parkanové a někdejšího šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka ke zneužití pravomoci a k porušení povinnosti při správě cizího majetku. Za „ryzí domněnky“ pak označila tvrzení, že se Parkanová chtěla nákupem letounů zalíbit premiérovi Mirku Topolánkovi (tehdy ODS).

Státní zástupce v obžalobě totiž tvrdí, že Parkanová jednala s pohnutkou upevnit své postavení ve vládě. Parkanová ale schválila podpis smlouvy jako ministryně Topolánkovy vlády v demisi, kdy bylo jasné, že další vládu Topolánek sestavovat nebude. Bez zajímavosti také není, že v případu se nehovoří o osobním prospěchu, který by mohla Parkanová z transakce získat – jediným argumentem je právě ona údajná snaha se zalíbit tehdejšímu premiérovi.

Čtěte také: Žalobce v kauze Parkanová: Zásada „in dubio pro reo“ neplatí pro přípravné řízení. Obhájci pochybují

Proti usnesení soudkyně Binderové tak stítní zástupce námitku a Městský soud v Praze ji uznal. Soudkyni Binderovou v usnesení nepřímo nabádá, aby případ Vlasty Parkanové objasnila pomocí nepřímých důkazů.

Žalobce ve spise operuje s tím, že u letadel CASA se dá stanovit cena v místě a čase obvyklá, z čehož vychází i jím použitý cenový posudek. Všichni oslovení experti na vojenskou techniku se ale shodují, že cena vojenské techniky se liší podle doby kontraktu, počtu kusů a hlavně jejího vybavení a každý vojenský kontrakt je unikátní. Způsob určení ceny již zpochybnil i soud.
„Především však lze vzít za stěží akceptovatelný postup, kdy ex post je stanovena průměrná cena z dosud realizovaných obchodů a za vzniklou škodu je pak považován rozdíl mezi touto průměrnou cenou a cenou porovnávanou. Viděno ad absurdum by totiž v případě takovéto metodiky výpočtu správné ceny u veřejné zakázky bylo nutno označit za protiprávní veškeré obchodní případy, kdy bylo nakoupeno za nadprůměrnou cenu,“ uvedla v usnesení soudkyně Binderová. Nabídky na letouny navíc nehodnotila ani Parkanová, ani obžalovaný úředník, ale dvacetičlenná hodnotící komise složená z vojáků i ministerských úředníků. A všichni doporučili smlouvu podepsat.

Eva Paseková