Machala vedl před 15 lety tajný tým protikorupční policie s krycím názvem Mlýn Foto: archiv

Dlužník v Plzni napadl exekutory. Důsledek našeho očerňování, míní Komora

Plzeňská policie vyšetřuje napadení exekutorů v městské části Doubravka. Dopoledne tam dva exekutory napadli plynovou pistolí a teleskopickým obuškem tři muži ve věku 22, 23 a 27 let. Z pistole padlo i několik výstřelů. Trojici podezřelých mužů policie zadržela, zajistila i zbraně, řekla policejní mluvčí Veronika Hokrová. Záchranná služba ošetřila dva muže.

Policie případ prověřuje pro podezření z útoku na veřejnou osobu se zbraní a pro výtržnictví. Zatím vyslýchá aktéry incidentu. Exekutorská komora útok odsoudila, chtěla by zahájit věcnou diskusi o úloze exekutorů. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) útok považuje za zcela nepřijatelný čin.

Podle mluvčího záchranné služby Martina Brejchy záchranáři ošetřili na místě dva muže s poraněním, která je neohrožovala na životě. Poté je převezli do borské části fakultní nemocnice. Není zcela jasné, zda byli zraněni exekutoři, nebo někdo jiný.

„V 10:15 jsme přijali oznámení o napadení. Důvodem měl být pravděpodobně výkon exekutorské činnosti vykonávaný v jednom bytovém domě,“ uvedla policejní mluvčí. Útok se zřejmě odehrál, když byli exekutoři v autě, vůz byl při incidentu poškozen. Mluvčí exekutorské komory Kateřina Zoubková potvrdila, že napadeni byli dva muži, kteří jeli vykonat exekuci movitého majetku. „Údajně došlo k útoku pálkou, ke střelbě a také s poškození jejich auta,“ řekla.

Prezidentka exekutorské komory Pavla Fučíková uvedla, že exekutorské úřady vymáhají právo ve stovkách tisíc případů, velké množství z nich vyústí v konflikt. Proto i událost v Plzni by komora chtěla využít jako příležitost k začátku věcnější diskuse o roli exekutorů v právním státě.

„Dnešní útok na vykonavatele v Plzni můžeme vnímat jako neakceptovatelný exces jedince. Je to i důsledek dlouhodobého a neodůvodněného očerňování exekutorského stavu v médiích, bohužel i ze strany některých politiků,“ uvedla Fučíková. Exekutoři jsou podle ní často účelově prezentováni jako viníci složité situace dlužníků, a někteří lidé tak mohou mít pocit, že útok na ně je vlastně ospravedlnitelný.

Ministr spravedlnosti Pelikán uvedl, že výkon činnosti soudních exekutorů je důležitým prvkem vymáhání práva v každém právním státě, a útok na ně je proto i útokem na stát samotný. „Jakkoliv vyhrocené situace lidí, po kterých jsou soudem uložené povinnosti vymáhány, zkrátka nesmí ústit v násilí. Doufám, že dnešní útok byl ojedinělým incidentem a pevně věřím, že bude řádně prošetřen,“ uvedl ministr.

(čtk)