Za posudky v kauze Kramný padla podmínka. Foto: archiv

Soud zamítl Kramného odvolání v kauze křivého obvinění policistů

Krajský soud v Ostravě dnes zamítl odvolání Petra Kramného v kauze křivého obvinění policisty. Kramný, odsouzený už dřív na 28 let za vraždu manželky a dcery během dovolené v Egypte, podle obžaloby policisty nepravdivě nařkl, že jej během výslechu napadli. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, Kramný může podat dovolání.

Případem křivého obvinění policistů se zabýval Okresní soud v Ostravě loni v prosinci. Soudkyně tehdy uznala Kramného vinným vinným z křivého obvinění. Policistu, který jej vyslýchal, Kramný obvinil, že se vůči němu dopustil násilí. Žádný trest ale soud Kramnému neuložil. Upustil od toho, protože 28 let vězení, jež už Kramný dostal za dvojnásobnou vraždu, je podle soudů trestem dostatečným.

Nařčení z křivého obvinění Kramný odmítal a tvrdil, že stížnost na údajné napadení sepsal jeho tehdejší advokát bez jeho vědomí. Z této obhajoby vycházel i odvolací soud a opět ji neuznal. Soudce se navíc pozastavil nad tím, že Kramný ani po opakovaných výzvách nezprostil dřívějšího advokáta mlčenlivosti, aby u soudu o okolnostech stížnosti mohl promluvit.

Kramný byl už odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v Egyptě zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Dostal 28 let. Rozsudek už je pravomocný, Vrchní soud v Olomouci jej potvrdil. Kramný vinu od počátku popírá. Případ, který dnes řešil ostravský krajský soud, s touto kauzou souvisí jen přes vyšetřování vraždy: Kramný obvinil policistu, že jej údajně ponižoval a bil při výslechu.

Ve stížnosti podané Generální inspekci bezpečnostních sborů je uvedeno, že policista Pavel Tvrdý Kramného uhodil do hlavy, až spadl na zem. Později jej údajně postavil ke zdi a dvakrát mu o ni hlavou udeřil. Podle okresního soudu Kramný jednal s úmyslem přivodit Tvrdému potíže v práci. Při prověřování stížnosti inspekce nezjistila, že by se Tvrdý násilí dopustil. Policista uvedl, že obvinění mělo vliv na jeho práci, protože byl krátce předtím povýšen a o údajném násilí se dozvěděli jeho podřízení.

(čtk)