Ministr vnitra Milan Chovanec dnes podle odborářů oblékl dres, odborů, policistů a zaměstnanců. Foto: vlada.cz

Bezpečnostní odbory chtějí po příští vládě další peníze: vyšší platy i bonusy

Zvyšování nástupních platů a zavádění příspěvků na bydlení, stravování či dojíždění by měly být kroky příští vlády pro zlepšení situace u bezpečnostních sborů. Na tiskové konferenci po jednání s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) to dnes uvedli zástupci odborů. Podle Chovance se hlavně musejí zvýšit nástupní platy, aby lidé měli o práci u bezpečnostních sborů zájem.
S odboráři se shodl na tom, že bude důležité lidi u bezpečnostních sborů udržet, aby neodcházeli do soukromého sektoru.

Za čtyři roky vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bezpečnostním sborům přidala 25 procent, což je průměrně 5000 korun hrubého. Výdělky policistů, hasičů a dalších členů bezpečnostních sborů se naposledy zvyšovaly letos v červenci o desetinu, o desetinu se zvýší také od listopadu. Podle údajů ministerstva vnitra tak průměrné platy ke konci letošního roku u policie a hasičů přesáhnou 39.000 korun. Průměrná mzda v Česku byla v letošním druhém čtvrtletí zhruba o 10.000 korun nižší.

Odboráři míní, že se za současné vlády výše mezd vrátila na úroveň z roku 2010, kdy o část přišli kvůli úsporným opatřením tehdejší pravicové vlády. „Potřebujeme posílit motivaci pro nové příslušníky. Nikdo z policie nemá příspěvek na bydlení, na dojíždění. Příspěvky na stravování neexistují,“ řekl předseda Nezávislého odporového svazu policie Milan Štěpánek.

Aleš Lehký z Unie bezpečnostních sborů podotkl, že by bylo dobré, aby se platy zvyšovaly každoročně. Podle Chovance je problém hlavně v nástupní mzdě. „Stále jsme v situaci, kdy nastupují do služby a pracují za 20.000 korun. Je složité ty lidi získávat,“ řekl Chovanec.

Chovanec a odbory hodnotili čtyři roky končící vlády. „Nebudeme chválit, nebudeme děkovat, ale to, co bylo domluveno, bylo splněno,“ řekl Štěpánek. Další ze zástupců odborů uvedl, že „premiér i ministr oblékali dres odborů, policistů a zaměstnanců“.

Kromě zvyšování platů odboráři vyzdvihli například změnu zákona o služebním poměru, díky které příslušníci bezpečnostních sborů už nebudou sloužit ročně 150 hodin přesčasů bez nároku na náhradní volno nebo odměnu, s výjimkou vyhlášených krizových stavů. Zavedou se také náborové příspěvky a zkušební doba pro nové členy bezpečnostních sborů. Ocenili také, že byl změněn zákon tak, aby hasiči patřili do nejrizikovější skupiny povolání.

(čtk)