Předseda strany Národní demokracie Adam. B. Bartoš (vlevo) Foto: Facebook

Znalec: Národní demokracie je extremistickou stranou

Krajně pravicová Národní demokracie (ND) je stranou extremistickou, myslí si znalec Josef Dolista, který dnes vypovídal před pražským městským soudem v případě žaloby ND na ministerstvo vnitra. Straně vadí to, že ji úřad ve svých zprávách opakovaně zařazuje mezi extremisty. Domáhá se nápravy stavu a veřejné omluvy za zásah do pověsti právnické osoby.

Dolista při své dvouhodinové výpovědi uvedl, že se ND snaží svými vyjádřeními rozdělit tuzemskou společnost, což je jedním ze znaků extremismu. „Může to mít dopad směrem k nenávistným projevům k určitým menšinovým částem obyvatelstva,“ řekl například Dolista. Za hlavní problém této strany označil její vyjadřování a jeho obsah, kvůli němuž chápe názor ministerstva, které ji má za extremistickou.

Kritika strany míří proti zprávám o extremismu na území ČR, které ministerstvo pravidelně zveřejňuje na svém webu. Národní demokracie požaduje, aby z těchto dokumentů zmizely veškeré zmínky o ní. Navíc chce, aby vnitro na úvodní stránce webu vyvěsilo na 15 dní omluvu.

Národní demokracie v žalobě zdůrazňuje, že je legální politickou stranou registrovanou u ministerstva vnitra a že zastává demokratické hodnoty. Tvrzení, že by měla mít za cíl narušovat ústavní pořádek ČR a demokratické zásady, ji prý silně poškozují.

Vnitro námitky odmítá a zastává názor, že strana splňuje znaky, podle kterých jí lze do zpráv o extremismu zařadit. Po soudu bude požadovat zamítnutí žaloby.

Strana samu sebe definuje jako „konzervativní a vlasteneckou“. Její předseda Adam B. Bartoš čelí obžalobě za popírání a schvalování genocidy, podněcování k nenávisti a hanobení národa. Podle policie ve svých knihách a projevech úmyslně burcoval k nenávisti vůči Židům a migrantům. Hrozí mu až tříleté vězení. Justice už Bartoše potrestala roční podmínkou za protižidovský text, který zanechal u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku.

(čtk)