Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Foto: Mediafax

Ivo Ištvan navrhuje státnímu zástupci Galátovi uložit důtku

Kárnou žalobu na státního zástupce Michala Galáta projedná Nejvyšší správní soud (NSS) 12. prosince. Termín jednání oznámil soud na svém webu. Galát podle olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana překročil lhůtu pro koluzní vazbu v jedné z kauz česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha.

Kárná žaloba navrhuje uložení důtky, uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Galáta už dříve nadřízení z případu stáhli.

Podle dřívější prověrky provedené Nejvyšším státním zastupitelstvím Galát přiměřeně nereagoval na to, že uplynula nejvyšší přípustná doba trvání koluzní vazby. Po uplynutí lhůty pak prý neoprávněně stanovoval podmínky pro uskutečnění návštěv ve vazbě.

Ke koluzní vazbě soud přistupuje v případech, v nichž panují obavy, že se bude obviněný snažit ovlivňovat svědky nebo mařit vyšetřování. Návštěvy se pak odehrávají v přítomnosti orgánů činných v trestním řízení.

Zadeh před Krajským soudem v Brně čelí obžalobě z miliardových daňových úniků. Galát ovšem podle kárné žaloby chyboval v další kauze, kterou řeší Městský soud v Brně. Jde o údajné ovlivňování svědků.

Před nedávnem Zadeh podal dvě žaloby na ministerstvo spravedlnosti. Žádá odškodnění celkem asi tři miliony korun, to i kvůli své vazbě.

Zadeh strávil ve vazbě kvůli daňové kauze, v níž je škoda vyčíslena na 2,5 miliardy korun, celkem 22 měsíců. Loni v únoru ho soud z vazby propustil na kauci 150 milionů korun. V prosinci ale znovu do vazby putoval, a to kvůli údajnému ovlivňování svědků, ve vazbě je doteď, celkem asi tři roky.

(čtk, epa)