Ve videu se Jelínek vulgárně vyjadřuje o Petře Yamuně Wolf reprofoto youtube

Vulgární výrazy kvůli kurzu vaginální terapie: Nejvyšší soud vyhověl dovolání youtubera

Nejvyšší soud vyhověl dovolání Petra Jelínka, pravděpodobně prvního youtubera odsouzeného v Česku za vulgární video. Případ vrátil k Okresnímu soudu v Jihlavě k novému projednání. Další hlavní líčení se uskuteční 4. prosince, vyplývá z justiční databáze.

„(NS) uložil zdejšímu soudu zejména v rámci nového projednání zvážit, nelze-li skutek posoudit jako přestupek proti občanskému soužití a poté ve věci rozhodnout,“ uvedla předsedkyně okresního soudu Martina Chlupáčková.

Jelínkovo video se týkalo podnikatelky, která ženám na internetu nabízela psychologickou pomoc prostřednictvím vaginální terapie. Autor sledovaného YouTube kanálu Jelínek ženino podnikání ostře zkritizoval, použil vulgární výrazy a nazval ji zlodějkou.

Okresní soud v Jihlavě youtuberovi uložil za výtržnictví podmínku. Prý měl právo na kritiku, ale hrubě překročil meze slušnosti. Krajský soud v Brně pak trest zmírnil na 120 hodin obecně prospěšných prací. Po zásahu Nejvyššího soudu je možné, že kauza skončí v přestupkovém řízení.

„Jsem přesvědčený, že jsem měl pro natočení videa omluvitelnou pohnutku. Snažil jsem se upozornit na šamanku, která podle mého názoru ženám nabízela předraženou službu. Soudy však tyto mé pohnutky vůbec nevzaly v potaz,“ citoval Jelínka nedávno Jihlavský deník.

Tvorba yotuberů, kteří natáčejí a publikují autorská videa, je internetovým fenoménem posledních let, má značnou sledovanost zvláště mezi mladými. Odborníci ovšem opakovaně poukazují na nedostatečnou etickou a právní regulaci produkce youtuberů.

(čtk)