Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (uprostřed) při kampani Hnudí ANO Foto: Facebook

Předseda sněmovny zpochybňuje základy právního státu, kritizuje Soudcovská unie

Podle předsedy Poslanecé sněmovny Radka Vondráčka (ANO) si musíme ještě počkat, až nám uzraje situace do té míry, že budeme mít jasně pracující nezávislou policii a nezávislé státní zastupitelství. Třetí nejvyšší ústavní činitel zpochybnil základy právního státu v souvislosti se žádostí policie o vydání k trestnímu stíhání svého šéfa Andreje Babiše. Proti takové rétorice se důrazně ohradila Soudcovská unie. Přidala se i Unie státních zástupců.

Ještě v roce 2014 zlínský právník Radek Vondráček tvrdil, že poslanecká imunita je přežitek. Letos začal tvrdit, že přežitkem není, ale doufá, že v budoucnu bude. I podle kodexu ANO se přitom má poslanecká imunita vztahovat jen na případné stíhání za politické projevy v parlamentu. Některé zážitky jsou podle Vondráčka ale nepřenosné a prozřel tak až při žádosti o vydání předsedy ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání. „Když jsme diskutovali s ODS nebo třeba i zástupci ČSSD, kdy nás upozorňovali na tyto věci, já jsem, já bych mohl citovat sám sebe, že potřebujeme ve věci zprošťující rozsudek, že je užitečnější pro tu společnost jasně zprošťující rozsudek ve věci pana Svobody, aby bylo jasné, že se nedopustil trestného činu, že je to politicky motivované trestní stíhání,“ uvedl Vondráček v rozhovoru pro DVTV v reakci na to, proč se nad vydáváním poslanců k trestnímu stíhání více nezamýšlel už dříve.

Kancelář Soudcovské unie zaslala České justici prohlášení, ve kterém Vondráčkovy výroky kritizuje.“Soudcovská unie ČR se důrazně ohrazuje proti vyjádřením předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka k důvodům případného nevydání poslanců hnutí ANO k trestnímu stíhání, jimiž relativizuje nejen nezávislost Policie ČR a soustavy státního zastupitelství, ale v důsledku též soudů. Jako třetí nejvyšší ústavní činitel ČR tak zpochybňuje, že Česká republika je demokratickým právním státem založeným na respektu k lidským právům včetně práva na rovnost občanů před zákonem,“ uvedli zástupci profesní komory soudců.

K prohlášení se přidala i Unie státních zástupců. „Unie státních zástupců se plně ztotožňuje s prohlášením Soudcovské unie. Státní zastupitelství prokázalo a prokazuje, že pracuje řádně, nestranně a nepodléhá žádným vnějším tlakům,“ uvedl spolek na svém twitterovém účtu.

Benda: ANO chystá změny nejen v policii

Kriticky se ke slovům Vondráčka vyjádřil i předseda ústavně právního výboru sněmovny Marek Benda (ODS). „Tyto výroky vidím jako velký problém. Nejde jen o to, že něco zpochybňují. To dělají advokáti obviněných poměrně často. Jde o to, že hnutí ANO bude zřejmě během pár dnů ve vykonnych funkcích a obávám se, že tyto výroky mají být přípravou na změny v policii i státním zastupitelství. A to je velmi nebezpečné,“ sdělil Benda České justici.

Nezávislostí policie se hodlá zabývat i budoucí ministr vnitra. Má prý určité pochybnosti, zda ji takovou máme. „Vždy jsem věřil, že máme. Některé mediální informace ale ve mně vzbuzují pochybnosti. Můj pocit však pramení pouze z mediálních informací, o kterých nevím, jestli jsou pravdivé a jestli policie, třeba i úmyslně, není poškozována,“ uvedl Lubomír Metnar v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Předseda Sněmovny už v Otázkách Václava Moravce uvedl, že hlasování o vydání Babiše bude „úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu.“ Jeho výrok vyvolal kritiku oponentů zejména z pravicových stran i poukazování na to, že ANO je samo pro omezení imunity zákonodárců.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) označil za podivné, že by se někdo měl omlouvat za své názory. Využití institutu imunity není podle jeho názoru útokem na právní stát.

Policie obvinila vedle Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka (také ANO) kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo dalších devět lidí včetně Moniky Babišové. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání.

(epa)