Jana Levová s předsedou hnutí Tomiem Okamurou Foto: FB

Levová z SPD podá trestní oznámení na Pelikána kvůli výrokům o fašismu

Poslankyně SPD a místopředsedkyně ústavně právního výboru Sněmovny Jana Levová podá trestní oznámení na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) kvůli tomu, že označil SPD za fašistickou stranu. V dopise, který Pelikánovi zaslala a který poskytl médiím předseda strany Tomio Okamura, napsala, že by si Pelikán měl uvědomovat vážnost své funkce ministra spravedlnosti. V listu upozornila na židovské kořeny své rodiny.

Ministr v rozhovoru s HN uvedl, že je pro něj nepřijatelné, aby seděl ve vládě, která by se opírala o hlasy SPD. „SPD by za to mohlo chtít cokoliv i v průběhu volebního období. A já se nechci dostat do pozice, kdy budu muset nějakým způsobem korigovat své názory nebo postupy podle toho, co chce nebo nechce fašistická strana,“ citovaly noviny Pelikána.

Levová uvedla, že se jí vyjádření dotklo i kvůli jejím židovským kořenům. Ministr spravedlnosti by si měl podle ní uvědomovat vážnost své funkce. „Pokud tedy hovoříte o našem hnutí SPD jako o fašistické straně, pak byste si měl být vědom následků svého jednání. Proto pane ministře budu požadovat trestně-právní odpovědnost za Vaše výroky a po konzultaci se svým právním zástupcem na Vás podám trestní oznámení,“ uvedla.

Předsedkyně plzeňské organizace Levová se v minulosti zviditelnila tím, že si na Facebooku vymyslela, že byla svědkyní nehody autobusu na Plzeňsku, po které z něj do krajiny utekly několik desítek migrantů.

Pelikán ve vztahu k vyjednáváním, která vede ANO a SPD ohledně podpory vlády, serveru řekl, že je pro něj nepřijatelné být ve vládě, která se bude jakkoli opírat o SPD. „Já se nechci dostat do pozice, kdy budu nějakým způsobem muset korigovat svoje názory nebo postupy podle toho, co chce fašistická strana. Je to pro mě nepřijatelné,“ řekl ministr v demisi Pelikán.

(čtk, epa)