Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová Foto: ochrance.cz

V Radě vlády pro koordinaci boje s korupcí končí ombudsmanka

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí mění své složení. Rozšíří se o ministryni pro místní rozvoj, v radě už naopak nebude veřejná ochránkyně práv. Počet členů se sníží také kvůli tomu, že zaniká post místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace a post ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, do jehož působnosti spadala koordinace boje s korupcí na vládní úrovni.

Podle informací České justice o ukončení členství v Radě vlády pro koordinaci boje s korupcí ombudsmanka Anna Šabatová požádala sama. Celkový počet členů Rady chce vláda snižit z 19 na 17 členů. „Ombudsmanka v březnu loňského roku požádala o ukončení svého členství v Radě vlády pro koordinaci boje s korupcí. Důvodem je jen velmi malý průnik mezi agendou veřejného ochránce práv a tématem systémové korupce. K ukončení jejího členství bylo nutné projednat a schválit změnu Statutu Rady vlády. K novelizaci došlo až nyní,“ uvedla pro Českou justici mluvčí úřadu Iva Hrazdílková.

Předsedou Rady je člen vlády, v jehož působnosti je koordinace boje s korupcí na vládní úrovni. Usnesením vlády byl touto koordinací pověřen ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který byl dosud jedním z místopředsedů Rady. Navrhuje se také rozšířit Radu o ministryni pro místní rozvoj, neboť na jednání Rady jsou poměrně často projednávány materiály zpracovávané tímto resortem. V souladu se zavedenou praxí se navrhuje ministryni pro místní rozvoj zařadit mezi místopředsedy Rady. Rada koordinuje a vyhodnocuje problematiku boje s korupcí a na základě poznatků z této oblasti předkládá vládě návrhy na přijetí opatření vedoucích ke snížení korupčního rizika v rámci činnosti veřejné správy a zvýšení její transparentnosti. O Akčním plánu…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(epa)