Poslanec Dominik Feri s Miroslavem Kalouskem a Helenou Langšádlovou Foto: Facebook

TOP 09 opět navrhuje zrušit přísedící v občanskoprávních sporech

Poslanci TOP 09 navrhují novelu občanského soudního řádu, která má zrušit přísedící v občanských soudních řízeních. Podle odůvodnění návrhu o výkon funkce přísedících není dlouhodobě větší zájem a řada z nich přistupuje k výkonu funkce liknavě. Jednání je pak nutné odročovat.

Předkládaný návrh ruší institut přísedících v občanském soudním řízení, kde řeší pouze pracovněprávní spory. Z odhadů ministerstva spravedlnosti vyplývá, že tato agenda tvoří pouze 5 % případů projednávaných u okresních soudů. Návrh TOP 09 předkládala už v minulém volebním období, kdy byl autorem Martin Plíšek.
Nyní novelu předkládají Dominik Feri, Miroslav Kalousek, Helena Langšádlová, Markéta Pekarová Adamová, Karel Schwarzenberg, František Vácha a Vlastimil Válek.

Obdobný návrh připravovalo Ministerstvo spravedlnosti v roce 2010. Tehdy bylo ovšem navrhováno obecné zrušení účasti přísedících v senátech okresních soudů, tedy i v případě trestního řízení. Předkládaný návrh zákona omezuje rušení účasti přísedících pouze na občanské soudní řízení. Účast přísedících u soudních jednání je podle návrhu TOP 09 v převážné míře pasivní a formální. Mnohdy přísedící nejsou ani patřičně odborně vzděláni a nemají potřebné právní znalosti. „Soudce musí velice často své přísedící „neprávníky“ před samotným jednáním seznámit s právní úpravou a judikaturou týkající se konkrétní věci, což řízení zdržuje a prodlužuje. Domnívám se, že zvlášť v této době, kdy jsou soudy zahlceny případy a nestačí je vyřizovat, tak další…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(epa)