Ministryně spravedlnosti za ANO11 Taťana Malá. Foto: FB

Kdo bude ministrem spravedlnosti? Babiš měl prezidentovi přinést dvě jména

Prezident Miloš Zeman už zná „stranické nominanty“ na jednotlivá ministerstva uvažované vlády hnutí ANO, ČSSD a KSČM. V neděli mu je představil premiér Andrej Babiš. Okolo nominace na post minstra spravedlnosti se Andrej Babiš podle všeho stále nemůže rozhodnout. Podle informací České justice totiž, v rozporu se svým následným veřejným prohlášením, na ministra spravedlnosti prezidentovi přinesl jména dvě. Jedním z nich má být Jeroným Tejc.

Druhým jménem má být poslankyně hnutí ANO Taťána Malá. Proti poslankyni za hnutí ANO Taťáně Malé se v některých médiích, například v Lidových novinách, objevila kritika pro její nedostatečné vzdělání či údajný střet zájmů. K této kritice se posléze připojily i některé lobbistické organizace či organizace Člověk v tísni, která se zabývá mj. exekuční problematikou. Manžel poslankyně působí jako insolvenční správce a má vlastnit firmu na poskytování půjček, sama Malá má podíl ve firmě, která se zabývá mediací. Toho se však Malá rozhodla zbavit a převést na manžela. Ke kritice se připojil i exministr spravedlnosti, bývalý místopředseda ODS a nyní předseda TOP 09, europoslanec Jiří Pospíšil. „Děsí mě, že kandidátkou na ministryni je poslankyně Taťána Malá, přestože je ve střetu zájmů, protože podniká s pohledávkami a proslavila se myšlenkou, že by se trestní stíhání Andreje Babiše mohlo pozastavit do doby, než skončí volební období“, uvedl Pospíšil v rozhovoru pro časopis Týden.

Exministryně Helena Válková a Jeroným Tejc Foto: ČJ

Malá byla kritizována i za to, že nemá dostatečné vzdělání. Je sice absolventkou magisterského studia, oboru právo, avšak na Panevropské univerzitě v Bratislavě. Absolventi této školy nemohou vykonávat v ČR právnická povolání. Proti podmínce, aby v čele ministerstva stál právník, se však veřejně vyslovil jeden z vrcholných představitelů české justice. „No, já si po těch letech myslím, že by to dokonce ani podmínkou být nemuselo. Já si umím klidně představit, že ministrem spravedlnosti bude nějaký moudrý filozof, nebo sociolog, nebo prostě někdo s úplně s jiným vzděláním, ale který bude rozumět tomu, co to je vlastně oprava práv, výkon spravedlnosti, prostě takové ty úplně základní hodnoty. Ta justice je jenom takovým tím vehiklem k tomu řízení, aby tyhle hodnoty byly chráněny, prosazovány, aby bylo bráněno bezpráví a jeho rolí by pak mohlo být zorientovat se a vidět co tam vlastně, kde ta bota tlačí, kdo jsou ti důležití a jaké jsou příčiny těch problémů a kdyby ten ministr byl jenom takovým vlastně moderátorem, který si zjistí všechny relevantní názory, dostane všechny k jednomu stolu a společně si dovede tu diskuzi do nějakého výsledku co s tím, jak dál, tak bychom na něj vzpomínali i po letech“, prohlásil v rozhovoru pro Český rozhlas předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Tejc sdělil České justici, že zatím pozvánku na Hrad ke konzultacím nedostal. Malá na dotaz České justice neodpověděla. Sám prezident Miloš Zeman se o obsazení postu ministra spravedlnosti podle zdrojů České justice zajímá, s odbornou veřejností konzultuje především jména Jeronýma Tejce a Petra Mlsny.

Petr Dimun