NSZ: Obžalovaných loni bylo méně, kriminalita se přesouvá na internet

Žalobci loni podali obžalobu na 70.811 lidí, což je asi o 7000 méně než v roce 2016, obžalovali i 238 právnických osob. Pokles souvisí s celkovým úbytkem kriminality, například majetkové trestné činnosti. Soudy v minulém roce uznaly vinnými 95 procent obžalovaných. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou dnes zveřejnilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Kriminální jednání se podle žalobců přesouvá na internet, který se stává útočištěm nejen pro hackery, podvodníky, ale i pro sexuální delikventy.

Státní zástupci vyřídili podle statistik 83 procent všech trestních případů do dvou týdnů poté, co od policie dostali spis. Déle trvající přípravná řízení zůstávají podle zastupitelství spíše excesem.

Soudy loni zprostily viny asi pět procent obžalovaných. Pozitivním trendem je podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana rostoucí podíl ukládaných peněžitých trestů. Poměr počtu uložených peněžitých trestů k počtu odsouzených v roce 2017 se přiblížil 15 procentům, v roce 2016 to bylo osm procent. I přesto je podíl peněžitých trestů podle Zemana stále velmi nízký, podle něj by se mohl ještě o dalších deset až 15 procent zvýšit. Uvedl, že například v Německu je tento podíl 80 procent, v Polsku 30 až 40 procent.

Podle Zemana funguje dobře odčerpávání výnosů z trestné činnosti, kdy v roce 2011 bylo zajištěno asi 1,4 miliardy korun, loni 5,5 miliardy korun. V roce 2016 to bylo téměř deset miliard korun.

Podle státního zastupitelství se kriminalita postupně přesouvá na internet, součástí toho jsou i nenávistné výroky, kdy někdo někomu vyhrožuje smrtí nebo jde o hanobení národa či rasy. „Dříve tyto výroky zazněly a odezněly třeba i v hospodě, nyní ale v internetové síti zamořují veřejný prostor. Podobná vyjádření jsou nejen neetická, ale mohou být i trestná. Řada osob je přitom bezúhonná a neuvědomuje si, že se tímto dopouštějí trestné činnost a že mohou být odsouzeni,“ řekl státní zástupce nejvyššího zastupitelství a prezident Unie státních zástupců Jan Lata. Nedávno tento trend potvrdil i exšéf Soudcovské unie a předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Když Zeman hodnotil spolupráci s policejními orgány, poukázal na vyšší fluktuaci policistů. „Někteří policisté se nezdrží příliš dlouho a následně dochází k malému přenosu znalostí a zkušeností,“ uvedl Zeman. Doplnil, že i v době nízké nezaměstnanosti bude potřeba tuto situaci stabilizovat. Zopakoval také svoji kritiku vůči Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ). GIBS podle něj někdy nesprávně vyhodnocuje poznatky a nesprávně volí postupy, NCOZ podle něj stále doplácí na „ukvapenou“ reorganizaci před dvěma lety.

(čtk, epa)