"Nemohu se smířit s tvrzením, že jsem poškodila dobré jméno státního zastupitelství v očích veřejnosti," řekla Brázdová Foto: Jiří Novotný

Žalobkyně, jež pustila z vazby ruského řidiče, dostala výtku

Písemnou výtku dostala státní zástupkyně Zuzana Falberová, které umožnila propuštění z vazby ruského řidiče, jenž na Silvestra v centru Prahy usmrtil turistku z Kolumbie. České televizi to potvrdil šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.

„Státní zástupkyni jsem udělil písemnou výtku pro pochybení spočívající v nesprávném vyhodnocení závažnosti jednotlivých zjištěných skutečností významných pro rozhodnutí o vazbě, zejména pokud šlo o státní příslušnost obviněného,“ řekl ČT Svoboda. Její pochybení podle něj nedosáhlo intenzity kárného provinění, pro něž by bylo nutné podat kárnou žalobu, věc je tedy uzavřena.

Žalobkyně pochybila i podle prověrky Městského státního zastupitelství v Praze, které však ponechalo potrestání na jejím nadřízeném. Žádné kroky nepodniklo ani ministerstvo spravedlnosti, uvedla ČT.

Rus po nehodě putoval do vazby, žalobkyně však krátce poté navrhla jeho propuštění. Muž potom navzdory poskytnutému slibu a složené milionové kauci odjel do Ruska.

Řidič, který po nehodě nadýchal přes dvě promile alkoholu, čelí obžalobě z nedbalostního usmrcení. Je však možné, že skutek bude překvalifikován na úmyslné obecné ohrožení, za něž by muži hrozilo až 15 let vězení.

Při lednovém propuštění z vazby Rus písemně slíbil soudu, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání, a české území tak mohl opustit jen s předchozím souhlasem orgánů činných v trestním řízení. Navzdory tomu se v únoru nedostavil na povinnou schůzku s probačním úředníkem a počátkem dubna nepřišel ani k novému vazebnímu zasedání. Obvodní soud pro Prahu 2 se proto rozhodl, že na něj vydá příkaz k zatčení.

Řidičův advokát Leonid Kušnarenko novinářům po vazebním zasedání řekl, že jeho klient je nyní v Rusku, kam i s rodinou odcestoval „z osobních důvodů“. Právník neví, zda se obžalovaný plánuje vrátit do Česka. Pokud by se ho policii nepodařilo vypátrat, bude Rus souzen jako uprchlý.

(čtk)