Budova Nejvyššího správního soudu Foto: Eva Paseková

Omezení kasačních stížností? Podle legislativců může mít nežádoucí důsledky

Poslanecký návrh, podle kterého by Nejvyšší správní soud (NSS) mohl odmítnout pro nepřijatelnost téměř jakoukoli kasační stížnost, vláda ANO a ČSSD zřejmě nepodpoří, ale ani neodmítne. Na úterní schůzi by měl kabinet zaujmout k novele podle podkladů neutrální stanovisko, ač upozorní na případné „nezamýšlené a nežádoucí důsledky“.

NSS se podle předkladatelů z řad ODS, ANO, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN potýká s masivním nárůstem počtu kasačních stížnosti, což vede k růstu délky řízení. Zatímco v roce 2008 soud evidoval 2889 stížností, předloni jich bylo 3246 a loni už 4610. Poslanci proto chtějí, aby soud dostal pravomoc odmítnout pro nepřijatelnost jakoukoli kasační stížnost, když shledá, že podstatně nepřesahuje zájmy navrhovatele. Nyní může soud z těchto důvodů označit za nepřijatelnou jen stížnost v záležitostech mezinárodní právní ochrany, tedy azylu.

„Vzhledem k tomu, že předložený návrh zákona obsahuje zásadní změnu koncepce správního soudnictví a řízení o kasační stížnosti, považuje vláda za vhodné, aby právní úpravě takového významu předcházela rozsáhlá odborná debata o možnostech a vhodnosti změny a podrobná analýza širších dopadů,“ stojí v předběžném stanovisku kabinetu pro zákonodárce.

O záměru poslanců Česká justice již informovala.

Vládní legislativci se obávají například toho, že zátěž by se přenesla z NSS na Ústavní soud. Musel by se zabývat ústavními stížnostmi směřujícím k tomu, zda má věc napadená z NSS dostatečnou závažnost.

Pokud by byla novela schválena, Nejvyšší správní soud by se věcně zabýval podle zdůvodnění jen kasačními stížnostmi, které jsou důležité nejen pro samu posuzovanou záležitost, ale i pro sjednocování judikatury správních soudů. Vyrovnala by se také procesní pozice navrhovatelů před Nejvyšším soudem a Nejvyšším správním soudem, který by ale také měl nově povinnost odmítnutí kasační stížnosti odůvodnit.

(čtk, epa)