Zastupitelé nemají právo zjistit, kdo se na ně dívá a jak často to dělá. Když už musí dělat majetkový striptýz, tak mají právo vědět, kteří voyeuři se na ně dívají s jakýmkoli úmyslem, řekl Canov. Foto: archiv senátora

Senátoři napadnou u Ústavního soudu zákon o střetu zájmů, lidé odmítají kandidovat

Velká většina senátorů do týdne podá k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zákona o střetu zájmů, který podle nich narušuje právo na soukromí komunálních politiků a odrazuje lidi od kandidatury do obecních zastupitelstev. Senát letos navrhl omezení přístupnosti majetkových přiznání komunálních politiků, Sněmovna ale jeho návrh odmítla.

Podle senátora Michaela Canova (STAN) podání k ústavnímu soudu před dnešním polednem podepsalo 60 senátorů. „Jsou mezi nimi zástupci všech senátních klubů,“ řekl Canov ČTK.

Senát letos navrhl omezení přístupnosti majetkových přiznání komunálních politiků, Sněmovna ale jeho návrh odmítla.

„Podle současné podoby zákona jsou zastupitelé povinni, aby dávali svá veškerá přiznání, ale nemají právo zjistit, kdo se na ně dívá a jak často to dělá. My si myslíme, že na to mají představitelé právo. Když už musí dělat majetkový striptýz, aby věděli, kteří voyeuři se na ně dívají s jakýmkoli úmyslem,“ řekl Canov.

Senát letos navrhl, aby lidé neměli k majetkovým přiznáním komunálních politiků přístup anonymně, ale pouze na základě individuálních žádostí. Podle návrhu se komunální politici měli dozvědět, kdo informace o nich hledá. Sněmovna ale senátní návrh na konci května zamítla.

Senátoři už v minulosti argumentovali tím, že stávající pravidla kvůli obavám z lidské závisti odrazují zájemce o místa v obecních zastupitelstvech v nadcházejících komunálních volbách. Dnes to zopakoval i místopředseda Senátu Jiří Šesták (STAN). „Zákon o střetu zájmů ohrožuje fungování zastupitelstev malých obcí. Nutnost svléci se do naha, přiznat majetek, je na malých obcích pro lidi, co nejsou placeni, taková limita, že odmítají se účastnit volebního klání,“ řekl. Podle něj se to týká stovek současných obecních zastupitelů, kteří kvůli zákonu už nechtějí znovu kandidovat,

Předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN) uvedl, že současná úprava podle názoru sdružení i senátorů narušuje ústavou zaručené právo komunálních politiků na soukromí. Narušeno je podle něj i právo občanů být voleni a právo na obecní samosprávu, protože lidé jsou z vedení obcí vytlačováni.

(čtk)