Na rozdíl od Daniely Zemanové Miloš Zeman obsah schůzky nekomentoval. Foto: hrad.cz

Zeman jednal se Zemanovou o výběru soudců a obsazení funkce předsedy Nejvyššího správního soudu

O systému výběru soudců v České republice dnes jednal prezident Miloš Zeman s prezidentkou Soudcovské unie Danielou Zemanovou. Mluvili i o obsazení postu předsedy Nejvyššího správního soudu a o úkolech, které nový šéf soudu bude před sebou mít. ČTK to řekla Zemanová.

Prezident přijal Zemanovou dnes odpoledne na Pražském hradě. „Probírali jsme systém výběru a přípravy soudců v České republice,“ poznamenala prezidentka unie. Zeman je podle ní hlavou systému jmenování soudců. „Soudcovská unie dlouhodobě upozorňuje na velké, opravdu trvalé nedostatky v tomto systému. Považovali jsme za vhodné toto projednat i s panem prezidentem,“ řekla Zemanová.

Hrad v tiskové zprávě pouze oznámil, že prezident přijal předsedkyni Soudcovské unie na její žádost. K obsahu rozhovoru nic neuvedl.

Prezident podle Zemanové podporuje postoj Soudcovské unie, aby výběr soudců měl pevná pravidla. „Jakýsi algoritmus pro ten výběr, aby byla jistota, že jsou vybíráni nejlepší uchazeči. Na tom byla jednoznačná shoda,“ dodala Zemanová.

Podle instrukce bývalého ministra Roberta Pelikána (ANO), která platí od letošního ledna, mají budoucí soudci po složení justiční či jiné odborné zkoušky absolvovat ještě výběrové řízení a dvouletou přípravu završenou simulovaným soudním jednáním. Dosavadní praxe, kdy kandidáty na soudce nominovali jednotliví předsedové krajských soudů podle vlastního uvážení, totiž podle Pelikána nebyla transparentní a systém mohl působit nedůvěryhodně.

Zemanová ČTK už dříve řekla, že Pelikánův odchod ponechal soudce ohledně otázky výběru jejich budoucích kolegů ve velké nejistotě. Nový ministr totiž může instrukci sám změnit či zrušit, protože pravidla mají formu pouze podzákonného právního předpisu. Instrukci kritizovali rovněž předsedové krajských soudů.

Během schůzky Zemanová s prezidentem podle svých slov probrala i další názory Zemana na soudnictví. Mluvili i o obsazení postu šéfa Nejvyššího správního soudu (NSS). Současný předseda Josef Baxa končí v září. Prezident si je podle Zemanové vědom toho, že nástupce musí vybrat velmi brzy. O konkrétních jménech ale nemluvili. Probrali ale úkoly, které před novým předsedou budou. Zeman se zajímal o situaci ve správním soudnictví. „Poukazoval na nějaké případy, které on považoval za negativní, kdy správní soudy nerozhodly podle jeho názoru dobře,“ řekla Zemanová.

(čtk)