Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

K únikům nedošlo, konstatovala GIBS v případu soudce Elischera

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) neshledala při vyšetřování případu soudce Vrchního soudu v Praze (VS) Ivana Elischera nezákonné úniky informací do médií. Rozhodla tak po několikaměsíčním prověřování s tím, že případ uložila. Česká justice má rozhodnutí GIBS k dispozici.

Soudce VS v Praze Ivan Elischer, který je obviněný z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a z nadržování, byl zadržen 13. března v 7:15 doma. V podání na GIBS upozornil například na to, že ačkoliv všichni advokáti v případu stíhaných šesti osob byli s usnesením o zahájení trestního stíhání seznámeni prokazatelně až 13. března po poledni, některá média z něj již po deváté dopoledne téhož dne zveřejňovala podrobnosti. Jednalo se například o přesné vymezení trestných činů, z nichž byl soudce obviněn i to, že se jedná právě o soudce VS.

Přestože advokátka soudce Elischera poskytla policii i záznamy reportáží a textů s přesným časem zveřejnění, vyšetřovatelé GIBS zavinění úřední osoby neshledali. „Z provedeného šetření v dané věci, zejména pak z vyhodnocení předmětných mediálních zpráv a ze sdělení Městského státního zastupitelství, předmětné informace nemají žádný negativní dopad na trestní řízení, a tudíž nejsou způsobilé způsobit škodu či závažnou újmu, či jakýkoliv neoprávněný prospěch.

Jak vyplývá z vyhodnocení, tak není prokázáno, že by medializované informace vůbec pocházely od úřední osoby, respektive, že by podkladem předmětných mediálních zpráv byly informace poskytnuté jakýmkoliv příslušníkem Policie ČR. Ba naopak lze usuzovat, že tvůrci předmětných zpráv vycházeli z informací poskytnutých osobami nikoliv úředními,“ zní zdůvodnění rozhodnutí GIBS z 11. září.

Soudce Elischer má tak nyní možnost obrátit se na státního zástupce se žádostí o přezkum s tím, že se cítí být poškozen na svých právech. Podle informací České justice je však takový krok, s ohledem na celkový přístup orgánů činných k věci, spíše nepravděpodobný.

V případu soudce Elischera nebylo dosud rozhodnuto například o stížnosti proti zahájení trestního stíhání či nebyli vyslechnuti obhajobou navržení svědci. Stejně tak policie dosud nepožádala o zbavení mlčenlivosti soudců, kteří se soudcem Elischerem rozhodovali v senátu. Nedávnou nečinnost policie konstatoval i Obvodní soud pro Prahu 4, který rozhodoval o vazbě jednoho z dalších obviněných v případu.

(pd, hrb)