Statisíce Čechů mají problémy s dluhy Ilustrační foto: archiv

Oddlužovací novela má pomoci nezodpovědným. Jsou jich ale statisíce, upozornil Kněžínek

O poslaneckých pozměňovacích návrzích k vládní předloze o zmírnění podmínek pro oddlužení lidí v dluhové pasti bude sněmovní ústavně-právní výbor hlasovat až koncem září. Zatím se jich sešly čtyři desítky, další mohou poslanci podávat do poloviny měsíce. Dnes výbor debatu o novele insolvenčního zákona přerušil. Podle kritiků hlavně z řad ODS jde o pomoc nezodpovědným lidem na úkor věřitelů.

„Řešíme situaci určité skupiny lidí, která je nezodpovědná. Kladu otázku, zda je to úplně správné. Myslím si, že ne,“ uvedl Pavel Blažek (ODS). Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) připustil, že návrh je o pomoci nezodpovědným. „Ale je to zodpovědný krok, když jich jsou statisíce,“ zdůraznil ministr. Snazší oddlužení nezodpovědných lidí bude podle něho podmíněno tím, že se stanou zodpovědnými.

„Jediný, kdo to má zaplatit, jsou věřitelé. Stát nepomáhá,“ podotkl předseda výboru Marek Benda (ODS). Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný v této souvislosti hovořil o možné poslanecké úpravě, která by věřitelům umožnila daňově odepsat nedobytné pohledávky.

Vládní novela předpokládá, že proces oddlužení by trval tři, pět nebo sedm let v závislosti na výši splacených dluhů. Neexistovala by nynější vstupní podmínka, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech aspoň 30 procent svých dluhů.

Oddlužení nebo také osobní bankrot je způsob řešení úpadku, který má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení do umořování dluhu. Předloha předpokládá, že dlužník bude oddlužen, jestliže za tři roky splatí alespoň polovinu pohledávek věřitelů, nebo za pět let alespoň 30 procent pohledávek, nebo bude po sedm let o splácení pohledávek usilovat – pak může být uspokojení věřitelů nižší než 30 procent, třeba i nic. Nutná by byla pravidelná měsíční tisícikorunová platba insolvenčnímu správci.

Příslušný podvýbor podpořil už dřív úpravu Patrika Nachera (ANO), podle níž by dlužník nemusel splatit za pět let povinně alespoň 30 procent svých závazků, mohlo by to být i méně. Soud by ale musel uznat, že se dlužník o splacení dluhů pod dohledem insolvenčního správce snažil. Varianta zvaná „sedm – nula“ by z předlohy zmizela. Kněžínek Nacherův návrh v debatě podpořil. Podvýbor podpořil také snazší oddlužení seniorů, jak chce Kateřina Valachová (ČSSD). Bylo by rychlejší, bez dluhů by mohli být už za tři roky.

Kněžínek se vyslovil například i pro úpravu, podle níž by se přednostně uspokojovaly dluhy na výživném na děti. S jeho podporou budou poslanci hlasovat i o návrhu, který by zavedl možnost proces oddlužení z objektivních důvodů přerušit. Bylo by to možné třeba v situaci, kdy dlužník ztratí práci.

Někteří poslanci ale pochybovali i o možnosti, podle které by za tři roky bylo možné splatit jen polovinu závazků. Upozorňují na to, že takoví lidé by v konečném důsledku byli schopni uhradit za šest let celý svůj dluh.

Předloha stanoví i překážky pro vstup do oddlužení. Například by možnost osobního bankrotu neměli mít lidé s dluhy přesahujícími asi 2,2 milionu korun, konkrétně tisícinásobek životního minima.

(čtk)