Notáři zdražují například předmanželské smlouvy Foto: archiv

Soud EU: Propuštění katolíka kvůli sňatku mohla být diskriminace

Propuštění katolického lékaře z katolické kliniky kvůli tomu, že se po rozvodu znovu oženil, by mohlo být zakázanou diskriminací. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku, který se zabýval případem muže z Německa. Zda skutečně o diskriminaci šlo, musí na základě rozsudku z Lucemburku nyní rozhodnout německý pracovní soud.

Soudní dvůr EU se zabýval případem německého primáře, který pracoval na interním oddělení nemocnice provozované společností, jež podléhá dohledu arcibiskupství v Kolíně nad Rýnem.

Lékař, který je katolického vyznání, uzavřel po rozvodu nový civilní sňatek. Vzhledem k tomu, že jeho první svazek nebyl církevně anulován, je podle církevního práva druhé manželství neplatné. Klinika, na které primář působil, to považovala za porušení loajality vyplývající z jeho pracovní smlouvy a dala lékaři výpověď.

Právní spor mezi lékařem a bývalým zaměstnavatelem soudy řeší od roku 2009. Propuštěný primář u nich argumentoval mimo jiné tím, že kdyby nový sňatek uzavřel některý z jeho kolegů, kteří jsou protestanty či bez vyznání, nemělo by to na jejich zaměstnanecký poměr vliv.

Soudní dvůr EU nyní rozhodl, že mohlo skutečně dojít k nezákonné diskriminaci. „Nic totiž nenasvědčuje tomu, že požadavek, aby katolický lékař dodržoval posvátnost a nerozlučitelnost manželství podle pojetí katolické církve, je podstatným, legitimním a odůvodněným profesním požadavkem,“ uvedl.

Na základě verdiktu Soudního dvora EU bude nyní muset o případu rozhodnout soud v německém Erfurtu, který se specializuje na pracovněprávní spory.

(čtk)