Nejvyšší správní soud. Foto: archiv

Soudkyně Hana Hrabcová rezignovala na funkci, kárné řízení je zrušeno

Soudkyně Hana Hrabcová z Krajského soudu v Praze, která čelila kárné žalobě, sama rezignovala na svou funkci. Nejvyšší správní soud (NSS) proto zrušil veřejné kárné jednání, které se mělo konat ve středu v Praze.Vyplývá to z webu soudu. Lze očekávat, že NSS kárné řízení nyní zcela zastaví, pozbylo totiž svůj účel.

Kárnou žalobu na Hrabcovou podal předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal, navrhoval její odvolání z funkce. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí NSS Sylvy Dostálové byly důvodem pro podání žaloby údajné průtahy v obchodních a insolvenčních sporech. „Vytýkáme ji především nedodržování lhůt podle insolvenčního zákona. Pokud si dobře pamatuji, měla kolegyně Hrabcová insolvenční agendu a dodělávala dříve přidělené věci v agendě obchodně závazkových vztahů v prvním stupni. V desítkách případů nedodržovala závazné lhůty a navíc měla nedůvodné průtahy v dalších věcech. Soudila způsobem, že nařizovala dvě věci na den., první na devátou a druhou na třináctou hodinu, a tak měla obsazený celý svůj jednací den. Tento styl práce nutně vedl k tomu, že se do těch průtahů musela dostat, protože běžně je soudce při jednom jednání schopen projednat 8 až 10 věcí, ona jen dvě,“ uvedl už dříve pro Českou justici Drápal.

NSS požádal znalce o stanovisko, zda je Hrabcová vzhledem ke zdravotnímu stavu schopná zúčastnit se jednání kárného senátu. Na základě znalcova doporučení se jednání mělo konat v Praze, a nikoliv v Brně, kde NSS sídlí a kde zpravidla zasedají jeho kárné senáty.

Podle aktuálního rozvrhu práce Krajského soudu v Praze, který je dostupný na webu www.justice.cz, řešila Hrabcová prvostupňové obchodní spory a zabývala se také elektronickými platebními rozkazy a evropskými platebními rozkazy v obchodních věcech. Měla však zastavený nápad, což znamená, že už nedostávala nové případy.

(čtk, epa)