Zaměstnanci společnosti Heavy Machinery Services (bývalý Legios) se obrátili na soud Foto: archiv

Policie zasahuje v areálu výrobce vagonů Legios, soudce Strnad o tom neví

Asi dvacet policistů zasahuje od rána v Lounech v areálu výrobce vagonů Heavy Machinery Services, která se dříve jmenovala Legios. Uvedl to zpravodajský server idnes.cz a Česká televize. Podle serveru razie souvisí s insolvenčním řízením firmy. Legios je v úpadku od února 2014 a věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun.

Insolvenční soudce českobudějovického krajského soudu Zdeněk Strnad, který v případu Heavy Machinery Services rozhoduje, dnes řekl, že o zásahu policie nic neví. K události se odmítlo vyjádřit krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner na konkrétní otázku, zda kriminalisté zasahují v Lounech, uvedl, že takové záležitosti policisté nekomentují. „Probíhají plánované realizace,“ řekl Matzner. Dodal, že podrobnější informace uvolní příští týden.

Většina původních zaměstnanců firmy pracuje pro společnost Legios Loco, která si pronajímá část areálu lounských strojíren. Za Legios Loco stojí podle idnes.cz podnikatel František Savov obviněný v kauze rozsáhlých daňových podvodů, který žije v Londýně. Savov podle svědků, kteří vypovídali v insolvenčním řízení, ovládal dříve i samotný Legios. Česká justice o soudu dříve informovala.

Firma Legios Loco dnes uvedla, že s ní dnešní zásah jihočeské kriminální policie nemá souvislost. „V souvislosti s policejním zásahem v areálu společnosti Heavy Machinery Services (HMS) uvádíme na pravou míru, že nemá žádnou souvislost s firmou Legios Loco, jak může být mylně interpretováno z některých mediálních zpráv. Týká se výlučně společnosti HMS, která je v insolvenčním řízení,“ uvedla mediální zástupkyně společnosti.

Podle informací z Obchodního rejstříku je jediným akcionářem Legios Loco kyperská společnost Kirosium Limited. Legios Loco byla do obchodního rejstříku zapsána teprve v lednu 2013. Tehdy byla jediným akcionářem společnosti londýnská společnost Legios Group, která byla také jediným akcionářem HMS (původně Legios). V dozorčí radě Legios Loco jsou rovněž lidé, kteří byli v minulosti v čele HMS.

Společnost HMS je v úpadku od února 2014. Největším věřitelem bývala slovenská Všeobecná úverová banka (VÚB), která ale svou pohledávku později postoupila švýcarské firmě Mitteleuropa Kredit & Immobilien AG. Pohledávky přihlásilo 322 věřitelů. Českobudějovický krajský soud firmě zakázal manipulovat se svým majetkem. Podle rozhodnutí soudu firma zvýhodňovala některé věřitele.

Zájem o zkrachovalou firmu loni projevila společnost Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Jaroslava Strnada.

(čtk, epa)