Náramek pro vězně Ilustrační foto: Ministerstvo spravedlnosti

V České republice je teď 82 lidí s elektronickými náramky, z toho 18 na jižní Moravě

V České republice je nyní 82 lidí s elektronickými náramky, z toho 18 jich žije na jižní Moravě. Mezi všemi soudními regiony je tak jižní Morava zastoupená nejvíce. Elektronické náramky pro domácí vězně se začaly používat v polovině září. Aktuální statistiky v Brně poskytla mluvčí Probační a mediační služby Kristina Labohá u příležitosti odborné konference o takzvané restorativní justici.

Pojem restorativní justice označuje systém spravedlnosti, který se snaží o nápravu situace vzniklé spácháním trestného činu a který do centra pozornosti staví pomoc oběti, zapojení komunity, alternativní tresty a výchovnou práci s pachatelem.

Většina klientů Probační a mediační služby s elektronickými náramky má uložený trest domácího vězení. „Máme i několik klientů s náhradou vazby a dvě osoby podmíněně propuštěné s domácím vězením,“ uvedla Labohá. Jeden muž s náramkem podle ní porušil podmínky domácího vězení, nyní mu hrozí přeměna trestu na odnětí svobody.

Na agendu elektronického monitoringu odsouzených je v současnosti vyčleněno 24 stálých specialistů. Kvůli zastupitelnosti a nutnosti držet pohotovost je doplňuje dalších 35 pracovníků, kteří se jinak věnují také jiným činnostem. Na ministerstvu spravedlnosti funguje operační středisko.

Domácí vězení může soud uložit až na dva roky, a to u méně závažných trestných činů. V praxi trest vypadá tak, že odsouzený člověk může docházet do práce, volný čas však musí trávit ve svém bydlišti.

Pokud domácí vězeň poruší podmínky stanovené soudem a nezdržuje se na určeném místě, elektronický monitorovací systém dokáže zjistit, kde se nachází, a zachytí trasu jeho pohybu. Stejně tak zjistí, když se odsouzený přiblíží k člověku, s nímž mu soud zakázal kontakt. V případě porušení pravidel nebo při pokusu o sejmutí náramku upozorní zařízení okamžitě pracovníky v operačním středisku, které se nachází v sídle ministerstva spravedlnosti.

Vybrat dodavatele zařízení trvalo státu osm let, podařilo se to až před rokem. Pět předchozích tendrů vypsaných na dodání náramků skončilo neúspěšně.

Česká justice o systému i o všech výběrových řízeních dlouhodobě informuje. Elektronické náramky byly definitivně spuštěny v ostrém režimu letos v září, kdy ministerstvo spravedlnosti pro veřejnost popsalo, jak fungují a co umí. Systém nakonec stál český stát 15,6 milionů za 280 náramků a bude stát 93 milionů korun za podporu na šest let. Podle ministerstva spravedlnosti dochází díky náramkům k úspoře ve vězeňství – zatímco jeden den vězně ve věznici stojí 1100 Kč, stejný den s náramkem stojí 150 Kč.

(čtk, ire)