Takto o události informoval místní tisk

Na Evropský soud pro lidská práva zaútočilo tisíc Kurdů z Německa, Švýcarska a Francie

Na Evropský soud pro lidská práva (ESLP) zaútočilo v úterý po poledni tisíc Kurdů. Část z nich pronikla na půdu soudu. Podle informace České justice soudci nemohli několik hodin vyjít z budovy ven. Policie zatkla desítku lidí a demonstranty pomocí slzného plynu a obušků od budovy soudu vytlačila. Obviněni byli z ozbrojeného shromáždění.

O dění ve Štrasburku informuje francouzský tisk. Kurdové mají ve Štrasburku jednu ze svých centrál a čas od času pořádají demonstrace před Radou Evropy. V předešlé demonstraci obsadilo místo před Radou Evropy dvacet tisíc lidí v tichém a poklidném protestu, poznamenává místní tisk, podle kterého se úterní akce nečekaně zvrhla.

Také úterního protestu s cílem upozornit na podmínky v Turecku doživotně uvězněného vůdce Kurdské strany pracujících PKK Abdullaha Öcalana se zúčastnily tisíce lidí. Žádali, aby Výbor pro předcházení mučení Rady Evropy věznění Öcalana přezkoumal. Turecko je členem Rady Evropy a Výbor v dané věci jednal už v roce 2016.

Kurdové se sjeli z Německa, Švýcarska a Francie

Jak vyplývá z reportáží z místa úterních událostí, kolem poledne se před budovou Evropského soudu pro lidská práva shromáždila tisícovka lidí. Podle výpovědí v tisku byli kurdští demonstranti přiváženi do Štrasburku autobusy z Německa, Švýcarska a ze severní Francie, v drtivé většině šlo o lidi ve věku mezi třiceti a čtyřiceti lety.

Když se dav rozešel k Evropskému soudu pro lidská práva, policie použila slzný plyn a demonstranty začala pomocí obušků vytlačovat. „Zápach a dým jsou naprosto nesnesitelné,“ napsal z místa před Evropským soudem pro lidská práva redaktor francouzské agentury ACB. Současně lidé vylezli s megafonem na autobusovou zastávku. Dav začal skandovat „Erdogan je terorista“.

Následně se asi padesát osob pokusilo překonat zátarasy a proniknout přímo k soudu, což se nejméně deseti z nich podařilo, popisuje situaci francouzský tisk. Tito lidé byli zatčeni, zatčena byla rovněž jedna osoba házející kamení na policii. Celkem bylo zadrženo třináct mužů a jedna žena, umístěni byli do vazby ve Štrasburku. Obviněni byli z trestného činu účasti na ozbrojeném shromáždění, jedna osoba byl obviněna z násilí proti veřejné osobě, uvádí média.

Podle informací z místního tisku se situace uklidnila po druhé hodině odpoledne, kolem páté na místě zůstávala už jen stovka protestujících. Podle informace České justice byli soudci Evropského soudu pro lidská práva několik hodin zavřeni v budově soudu a nesměli vyjít ven.

(ire)