Nejvyšší správní soud. Foto: archiv

Kárný senát NSS neobnovil řízení s prvním odvolaným exekutorem

Bývalý exekutor Oldřich Svoboda neuspěl s návrhem na obnovu řízení. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej v roce 2015 jako prvního exekutora v Česku odvolal z funkce. Dnes senát nenašel důvod kárné řízení znovu otevřít.“Nenavrhl jste žádný nový důkaz, který by směřoval k naplnění účelu obnovy řízení,“ řekl Svobodovi předseda senátu Zdeněk Kühn.

Svoboda dnes kritizoval například skutečnost, že kárný senát v roce 2015 jednal bez jeho přítomnosti poté, co se o den dříve omluvil. Se stejnou námitkou se v minulosti neúspěšně obrátil na Ústavní soud, jehož rozhodovací procedury dnes před kárným senátem také podrobil kritice. „Nemůžu se dovolat spravedlnosti,“ uvedl bývalý královéhradecký exekutor.

„Tento senát nemůže přezkoumávat postupy Ústavního soudu,“ konstatoval Kühn.
Podle rozhodnutí z roku 2015 Svoboda neposkytoval dostatečnou součinnost dohledovým orgánům, tedy Exekutorské komoře ČR a Okresnímu soudu v Hradci Králové. Navíc se prý dopustil průtahů.

„Souzené skutky vyjadřují celkový postoj exekutora, který se brání jakémukoliv dohledu nad svou činností a prokazuje zásadní neznalost elementárních pravidel dohledu nad exekutory,“ uvedl Kühn v roce 2015.

(čtk)