Foto: archiv

Případ obžalované liberecké soudkyně Zhoufové projedná soud v Mělníku

Případem obžalované liberecké soudkyně Lenky Zhoufové se bude zabývat Okresní soud v Mělníku ve Středočeském kraji. Kauzu mu přidělil Vrchní soud v Praze. Potvrdil to mluvčí mělnického soudu Jindřich Špergl.

„Hlavní líčení v této věci je nařízeno na 9. ledna 2019,“ dodal Špergl. Soudkyni hrozí až osm let vězení za trestné činy zbavení osobní svobody a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle obžaloby se jich dopustila tím, že o prodloužení vazby zadrženého muže rozhodla až po zákonném termínu a na rozhodnutí napsala dřívější datum. Kvůli chybě soudkyně strávil muž stíhaný za drogové delikty osm dní nezákonně za mřížemi.

Česká justice se případem detailně zabývala už od samého začátku, kdy se soudkyně Lenka Zhoufová měla v roce 2017 dopustit chyby a následně vyhotovit antedatované usnesení. 

Policie původně neměla v úmyslu soudkyni trestně stíhat s tím, že jde o kárnou věc, avšak letos v lednu zasáhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který nechal případ znovu otevřít.

Soudci v Liberci prohlásili podjatost

Státní zástupce podal letos v srpnu obžalobu na soudkyni k Okresnímu soudu v Liberci, kde Zhoufová pracuje. Tam ale měli pochybnosti o tom, zda se tím mohou zabývat. „Trestní věc JUDr. Zhoufové byla předsedou příslušného senátu předložena nejprve Krajskému soudu v Ústí nad Labem – pobočka Liberec, posléze pak Vrchnímu soudu v Praze spolu s podnětem k odnětí a přikázání věci jinému soudu z důvodu možné podjatosti všech soudců působících u Okresního soudu v Liberci,“ sdělil místopředseda Okresního soudu v Liberci pro trestní úsek Přemysl Pechlát. Vrchní soud podnět uznal za oprávněný a kauzu přidělil soudu vzdáleném od Liberce asi 90 kilometrů.

Zhoufová podle policie v roce 2016 o den propásla termín rozhodnutí o vazbě pro drogového dealera. Posléze ho antedatovala, muž kvůli tomu strávil osm dní nezákonně ve vazbě. Chybou soudkyně se loni zabýval kárný senát Nejvyššího správního soudu, který potrestal Zhoufovou snížením platu o 25 procent na jeden rok.

Soudkyně Lenka Zhoufová, který byla do funkce jmenována v roce 2015, soudila jako samosoudkyně například případ libereckých zastupitelů, kteří byli obviněni z odhlasování nevýhodného prodeje městského majetku, čímž měli městu způsobit škodu několik milionů. V roce svého jmenování jim za to udělila tříměsíční podmíněný trest.

(čtk, ire)