Debaty o právu u soudu EU jsou inspirující, říká český soudce Jan Passer Reprofoto: ČT

Sněmovní výbor podpořil nominace Passera a Škvařilové do tribunálu EU

Sněmovní evropský výbor dnes podpořil nominaci Jana Passera a Petry Škvařilové-Pelzl na české soudce Tribunálu Soudního dvora EU. Konečné rozhodnutí o návrhu připadne vládě, která by podle předsedy výboru Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) nominace měla schvalovat 17. prosince. Pokud budou oba kandidáti schváleni, měli by se funkce ujmout od září 2019.

Passer už nyní jako soudce tribunálu působí a výběrová komise, v níž zasedli mimo jiné předsedové Ústavního a Nejvyššího soudu Pavel Rychetský a Pavel Šámal, doporučila, aby pokračoval i v dalším funkčním období. Škvařilová-Pelzl, která nyní v instituci zastává místo odborné pracovnice ředitelství výzkumu a dokumentace, by měla nahradit končící soudkyni Irenu Pelikánovou.

O výběru Škvařilové-Pelzl bylo rozhodnuto v červnu ve dvoukolové tajné volbě. Komise dále aklamací jednomyslně rozhodla, že prvním náhradníkem bude Martin Smolek, přičemž místo druhého náhradníka zůstane neobsazeno.

Tribunál Soudního dvora Evropské unie projednává žaloby na zrušení aktů orgánů a institucí EU, tedy kauzy týkající se například oblasti hospodářské soutěže, státní pomoci, zemědělství a ochranných známek. Členové tribunálu EU jsou jmenováni na dobu šesti let s možností opakovaného jmenování.

(epa, čtk)